Serviciul de autocitire ofera consumatorului posibilitatea de a transmite indexul grupului de masura, determinat lunar prin autocitire, in conditiile si la termenele precizate de furnizor in factura. Astfel, consumatorul va plati efectiv consumul real din luna respectiva. Indexul transmis de consumator va constitui baza de calcul a emiterii facturii. In situatia in care autocitirea nu este transmisa cu respectarea conditiilor si termenelor precizate in factura, facturarea se va realiza pe baza consumului lunar estimat de energie electrica stabilit de comun acord cu clientul final printr-o conventie de consum, conventie care poate fi modificata la initiativa clientului final cu cel putin 20 de zile inainte de inceperea intervalului de facturare respectiv.
Incepand cu data de 01 noiembrie 2014, Grupul CEZ in Romania pune la dispozitia clientilor casnici si non-casnici, din zona de distributie CEZ, al caror Furnizor de Ultima Instanta este CEZ Vanzare si care nu beneficiaza lunar de citirea grupurilor de masurare, un proces de facturare a energiei electrice bazat pe indexul autocitit si transmis de consumator.
Clientului i se va oferi optiunea de a transmite indexul contorului, fara realizarea unor demersuri anterioare. Incepand cu 1 noiembrie 2014, in cuprinsul tuturor facturilor sunt comunicate codul de autocitire, perioada dedicata procesului de autocitire si numarul de telefon, elemente necesare pentru transmiterea indexului.
Numarul de telefon la care se poate comunica indexul contorului este 0800 500 500 si este comunicat in cuprinsul facturii, alaturi de informatii despre urmatorul interval de citire a aparatului de masura planificat de catre operatorul de distributie, codul de autocitire, intervalele de transmitere a indecsilor autocititi si detalii suplimentare aferente facturilor de energie electrica emise clientilor. Pentru utilizarea facturarii pe baza autocitirii, furnizorul asigura o linie telefonica dedicata, gratuita, care sa inregistreze atat data transmiterii cat si continutul mesajului.
Pentru toate situatiile in care clientul nu reuseste sa transmita indexul autocitit recomandam apelarea Info Liniei CEZ la 0251 929, luni-vineri, in intervalul orar 08:00 - 20:00, unde va fi preluat de un operator pentru explicarea pasilor de parcurs.
Pentru transmiterea indexului autocitit clientii vor avea la dispozitie un interval de 5 zile calendaristice, care este comunicat in cuprinsul facturilor. In afara intervalului stabilit pentru autocitire nu se va permite transmiterea indecsilor autocititi, astfel incat sa se asigure acuratetea datelor.
Dupa data de 18 martie 2016, tot in intervalul dedicat comunicat pe factura, transmiterea se poate realiza automat si non-stop.
Clientul care doreste sa transmita indexul autocitit pentru un loc de consum va trebui sa verifice in continutul facturii de energie electrica perioada acceptata pentru acest proces.
Incepand cu 18 martie 2016, clientul va suna la numarul de telefon special creat pentru autocitire si comunicat in cuprinsul facturii, iar un mesaj automat il va intampina si ii va solicita codul de autocitire in vederea autentificarii, ulterior fiind posibila transmiterea indexului contorului.
Transmiterea indexului autocitit presupune parcurgerea urmatorilor pasi:
In general, daca clientul a validat indexul autocitit, acesta nu mai poate fi anulat decat prin procedurile standard, utilizate in prezent pentru stornarea facturilor emise in baza indexului citit eronat de catre operatorul de distributie. Clientul va depune o sesizare scrisa si in urma analizei se vor demara procedurile pentru stornarea facturii emise si anularea indexului autocitit eronat din sistemul de facturare.
In cazul in care clientii casnici din mediul urban si rural, precum si clientii non-casnici depasesc perioada de 5 zile calendaristice comunicata in cuprinsul facturilor pentru transmiterea indexului autocitit, se va reveni in mod automat la procesele standard de facturare, iar acestia vor trebui sa achite valoarea facturii de estimat emisa pe baza cantitatilor de energie electrica contractate de catre client.
Clientii casnici din mediul urban si rural, precum si clientii non-casnici, pot intrerupe oricand procesul de transmitere a indecsilor autocititi, situatie in care locurile de consum in cauza vor reveni la procesele standard de facturare, respectiv facturarea lunara, in cazul clientilor casnici din mediul urban si non-casnici, si facturarea la doua luni in cazul clientilor casnici din mediul rural, care nu au uzat de eligibilitate.
Transmiterea indexului autocitit de catre client nu exclude citirea periodica efectuata de catre Operatorul de Distributie. Conform prevederilor legale in vigoare, clientul este obligat sa asigure accesul Operatorului de Distributie la contor pentru efectuarea citirii.
Indexul autocitit poate fi transmis si in luna in care locul de consum respectiv este planificat pentru citirea grupului de masura de catre operatorul de distributie, cu mentiunea ca citirea operatorului de distributie are prioritate asupra indexului autocitit.
Astfel, in luna calendaristica in care pentru un loc de consum sunt disponibile atat citirea realizata de catre operatorul de distributie cat si autocitirea, in procesul de facturare a energiei electrice participa cu prioritate indexul operatorului de distributie.
Se recomanda transmiterea indexului autocitit numai in situatia in care consumatorul nu a asigurat accesul pentru citirea grupului de masura de catre operatorul de distributie.
Daca indexul citit de catre operatorul de distributie in luna'' L'' va fi mai mic decat indexul autocitit de catre client in luna ''L-1'' atunci furnizorul, CEZ Vanzare, va proceda la stornarea facturii de energie electrica emise pe baza indexului autocitit, va elimina din sistemul de facturare indexul incorect de autocitire si va proceda la refacturarea consumului de energie electrica pe baza indexului citit de operatorul de distributie.
Citirea operatorului de distributie are prioritate asupra indexului autocitit.
In acest caz, indexul autocitit va fi prezentat in cuprinsul facturii, si va participa in procesul de facturare.
Pornind de la faptul ca citirea operatorului de distributie are prioritate asupra indexului autocitit, in situatia mentionata, indexul autocitit nu va fi prezentat in cuprinsul facturii, iar in procesul de facturare va participa doar indexul citit de catre operatorul de distributie.
Citirea operatorului de distributie are prioritate asupra indexului autocitit. In acest caz, indexul autocitit nu va fi prezentat in factura de energie electrica curenta, ci se va regasi in cuprinsul facturii urmatoare. In urmatoarea factura de energie electrica indexul autocitit va participa in procesul de facturare.
In cazul in care clientul nu doreste sa adere la serviciul de autocitire a contorului, acesta nu va fi afectat. Locurile de consum in cauza vor fi facturate conform proceselor standard reglementate de legislatia in vigoare. In cazul furnizorului CEZ Vanzare, clientul este facturat in baza citirilor efectuate de operatorul de distributie si intre citiri, in baza unui consum lunar estimat de energie electrica stabilit de comun acord cu clientul final printr-o conventie de consum, conventie care poate fi modificata la initiativa clientului final cu cel putin 20 de zile inainte de inceperea intervalului de facturare respectiv sau la initiativa furnizorului, in situatia in care furnizorul constata diferente semnificative intre consumul lunar estimat si consumul realizat.