Energia vine de la fiecare dintre noi

Client vulnerabil

Legea energiei nr.123 din 2012 defineste clientul vulnerabil astfel:
"Clientul final apartinand unei categorii de clienti casnici, care din motive de varsta, sanatate sau venituri reduse se afla in risc de marginalizare sociala si care, pentru prevenirea acestu risc beneficiaza de masuri de protectie sociala, inclusiv de natura financiara."
 
Daca esti client CEZ Vanzare vulnerabil poti beneficia de avantajele oferite de legislatie, precum:
  • Ajutorul de incalzire a locuintei cu energie electrica pe perioada sezonului rece.
  • Beneficii de protectie sociala in baza documentatiei emise de organismele statului abilitate in acest sens.
Regulamentul de furnizare a energiei electrice (Ordinul ANRE nr.235/2019) stabileste ca incadrare unui client casnic in categoria clientului vulnerabil din motive de venituri reduse, facilitatile si modalitatile de implementare a acestora sunt stabilite de catre institutiile statului cu atributii de protectie sociala si se comunica furnizorului de catre acestea.
 
De asemenea, incadrarea unui client casnic drept client vulnerabil din motive de sanatate/varsta se realizeaza de catre institutiile statului cu competente de protectie sociala si se comunica furnizorului de catre acestea.
Conform prevederilor din Regulamentul de furnizare a energiei a energiei electrice la clientii finali ( ordin ANRE nr 235/2019) clientul vulnerabil din motive de sanatate/varsta  beneficiaza de urmatoarele facilitati:
a) acces la punctul unic de contact si/sau, dupa caz, la punctele de informare regionala/locala prin modalitati specifice adaptate necesitatilor clientilor vulnerabili din motive de sanatate/varsta;
b) la solicitarea clientului vulnerabil care este titular al contractului de furnizare a energiei electrice, relatia sa cu furnizorul se poate desfasura prin intermediul unei terte persoane, desemnata in scris de acesta sa realizeze si sa transmita autocitirea indexului contorului, sa primeasca facturile/notificarile/sesizarile, sa depuna notificari/cereri etc. in numele si pe seama titularului locului de consum;
c) la solicitarea clientului vulnerabil, transmiterea conditiilor comerciale de furnizare a energiei electrice, a facturilor, a notificarilor, a plangerilor sau a oricaror materiale informative, pe cale electronica, intr-un format care este compatibil cu programele de citire a documentelor.
 
Pentru clientii vulnerabili din motive de sãnãtate/varstã, operatorul de retea ia urmãtoarele mãsuri:
a) reduce la minim intreruperile planificate si le notifica titularului de contract de furnizare, direct sau prin intermediul furnizorului, conform art. 69 alin. (3) lit. a);
b) rezolva cu prioritate intreruperile neplanificate aparute intr-o zona de retea in care sunt clienti vulnerabili din aceasta categorie;
c) asigura o sursa suplimentara de alimentare a locului de consum in cel mai scurt timp de la momentul in care primeste informatia de la furnizor privind incadrarea clientului in aceasta categorie.