Energia vine de la fiecare dintre noi

Masurarea energiei electrice

A. Informatii generale

Masurarea energiei electrice asigura urmatoarele activitati principale:

  • Citirea contoarelor de energie electrica utilizand terminale mobile sau sisteme de masurare inteligenta;
  • Administrarea si mentenanta grupurilor de masurare a energiei electrice (instalare, inlocuire, demontare, verificari periodice, etc);
  • Administrarea datelor masurate si raportarea in piata de energie;
  • Deconectarea si reconectarea locurilor de consum la solicitarea directa a clientilor finali sau a Furnizorilor de energie electrica.

B. Determinarea energiei distribuite si decontarea lunara in piata de echilibrare

i. Metodologia se aplica de catre CEZ Distributie SA pentru determinarea prin calcul, in mod justificat, transparent si nediscriminatoriu, a energiei electrice distribuita in decursul unei luni calendaristice, clientilor finali la care citirea contoarelor se efectueaza intr-o alta zi decat inceputul lunii sau la interval mai mari de o luna. Pentru a consulta metodologia, click aici.

ii. Decontarea lunara a obligatiilor de plata in piata de echilibrare

Procedura stabileste cerintele si responsabilitatile privind desfasurarea activitatilor operatorului de masurare si operatorului de retea cu evidentierea mecanismelor de verificare aferente operatiunilor derulate in conformitate cu ordinul ANRE 115/06.11.2014.

Pentru a vizualiza procedura de implementare a regulilor privind decontarea lunara a obligatiilor de plata in piata de echilibrare si a dezechilibrelor partilor responsabile cu echilibrarea, click aici.

C. Codificarea punctelor de masurare

Pentru a vizualiza "Procedura privind elaborare codificare unica a PM aferente locurilor de consum din zona de licenta a CEZ DistribuĊ£ie S.A." avizata de ANRE prin avizul nr. 29/12.04.2013, click aici.

D. Asigurarea accesului la informatiile din baza de date

i. Pentru a vizualiza procedura "Asigurarea accesului la informatiile din baza de date referitoare la locurile de consum din zona de licenta a CEZ DistribuĊ£ie S.A." avizata de ANRE prin avizul nr. 1/14.01.2013, click aici;

ii. Autorizare acces clienti CEZ Distributie la CEZ Online. Pentru a vizualiza procedura de acces, click aici;

iii. Asigurarea accesului in aplicatia www1000 in vederea vizualizarii datelor telecitite cu sistemul Converge este posibila utilizand cererea de acces, pe care o gasiti aici;

Instructiunea privind gestionarea accesului in aplicatia www1000, poate fi vizualizata aici.

E. Profiluri de consum

i. Profil rezidual de consum calculat pe zona de licenta CEZ Distributie, click aici;

ii. Procedura de elaborare si aplicare a profilurilor specifice de consum pe zona de licenta a CEZ Distributie stabileste etapele care trebuie parcurse ppentru elaborarea si aplicarea profilurilor specifice de consum clientilor finali, in vederea determinarii consumului orar de energie electrica, astfel incat acestia sa poata trece oricand la piata concurentiala. Pentru a vizualiza procedura, click aici;

iii. Profiluri specifice de consum aprobate de ANRE, click aici.

F. Sisteme de masurare inteligente

Incepand cu anul 2012 si pana in prezent, CEZ Distributie a realizat proiecte pilot de implementare a sistemelor de masurare inteligenta pentru consumatori casnici si mici agenti economici in 3 din cele 7 judete in care isi desfasoara activitatea de distributie a energiei electrice: Dolj (in zone din Craiova si zone limitrofe), Arges (Satic) si Mehedinti (Carceni si Cordun). Pana in acest moment aproximativ 34 de mii de consumatori beneficieaza de functionalitatile acestui sistem. Totodata, incepand cu anul 2008 toti marii consumatori din zona de licenta a CEZ Distributie beneficieaza de telecitirea contoarelor de energie electrica.

Implementarea acestor sisteme pentru clienti casnici si mici agenti economici presupune inlocuirea contoarelor de energie electrica traditionale cu contoare inteligente.
Prin intermediul sistemului, se asigura citirea, conectarea si deconectarea la distanta a contoarelor, sporindu-se asfel confortul clientului. Pentru consumator, beneficiile se concretizeaza astfel:

  • Citirea contorului se realizeaza cu precizie, la interval de 60 minute si de la distanta, fara a afecta consumatorul;

  • Se elimina eventualele erori de citire;

  • Citirile se transmit automat, transmisia datelor fiind securizata;

  • Eventualele defectiuni sunt monitorizate in timp real si astfel apare posibilitatea optimizarii schemelor de distributie a energiei electrice.

G. Semnificatia marimilor electrice afisate de contoarele electronice

Pentru a vizualiza marimile afisate de contoare instalate la Mari Consumatori, click aici;

Pentru a vizualiza marimile afisate de contoare instalate la Clienti casnici si non casnici Mici Consumatori, click aici.

H. Calculul consumului de energie electrica in caz de inregistrare eronata si in pausal, in conformitate cu Ordinul ANRE 121/2015

Instructiunea stabileste modul de determinare a consumului de energie electrica in caz de inregistrare eronata si in sistem pausal in conformitate cu prevederile Ordinului ANRE 121/ 2015.

Pentru a vizualiza instructiunea, click aici.