Energia vine de la fiecare dintre noi

Daniel Benes a devenit Presedinte al Consiliului de Administratie si CEO al CEZ

Contact Relatii Publice: media@evryo.ro

Despre aceasta schimbare, Martin Roman a declarat: "Dupa aproape opt ani care au insemnat cea mai provocatoare parte a carierei mele, am decis sa demisionez din pozitia de CEO al CEZ. Pe parcursul acestor opt ani, CEZ a devenit o corporatie internationala de succes, a contribuit la bugetul de stat cu 237 miliarde CZK reprezentand taxe si dividende, iar valoarea capitalului detinut de guvern in aceasta corporatie a crescut la mai mult de 230 miliarde CZK. Opt ani reprezinta o perioada optima pentru un sef de corporatie importanta, si este un pas logic sa transfer stafeta succesorului meu. Inca de acum patru ani, cand am creat pozitia de Director Executiv si am decis sa adoptam un model comun existent in majoritatea companiilor mari vest europene, am prevazut aceasta dezvoltare naturala. Daniel Benes impreuna cu echipa sa de directori de divizii, au lucrat din greu de-a lungul timpului, astfel incat, are experienta si capacitatile necesare pentru a conduce cu succes CEZ. Astept cu nerabdare sa colaborez cu Daniel Benes in viitor, cu un om care a contribuit major la performantele impresionante ale companiei. Fara indoiala, datorita cunostintelor si loialitatii si determinarii sale va fi un bun Presedinte al Consiliuliui de Administratie precum si un foarte bun CEO. Sunt fericit ca voi avea in continuare sansa de a participa la dezvoltarea corporatiei din pozitia de Presedinte al Consiliului de Supraveghere si de a ma concentra in mod special pe dezvoltarea strategica viitoare a companiei."

Noul CEO al CEZ a declarat: " In primul rand as vrea sa ii multumesc lui Martin Roman pentru ca mi-a oferit sansa de a lucra alaturi de el pentru a face din CEZ cea mai performanta corporatie energetica europeana, corporatie care se bucura de un rating mult mai bun si de o capitalizare mai mare decat RWE si care a generat pentru prima jumatate a acestui an, un profit mai mare decat E.ON. Cred ca nu voi dezamagi nici actionarii companiei si nici Consiliul de Supraveghere si ca voi reusi sa dezvolt corporatia intr-o afacere prospera care va aduce atat Guvernului cat si actionarilor individuali, un profit pe masura, iar milioanelor de clienti din Republica Ceha si din tarile in care avem afaceri, electricitate si gaz." a spus Daniel Benes.


Iulia Borsan
Purtator de Cuvant
Grupul CEZ in Romania

Despre Grupul CEZ

Grupul CEZ este unul dintre cei mai puternici producatori, furnizori si distribuitori de energie din Europa, atat din punct de vedere al capacitatilor operationale cat si din punctul de vedere al numarului de clienti deserviti. Grupul CEZ este un jucator cheie pe piata de energie electrica a Europei Centrale si de Sud- Est si este al doilea mare exportator de energie din Europa. Grupul CEZ acopera domenii industriale variate, pornind de la extractia de materii prime, generarea de energie, distributia de energie si pana la comercializarea energiei electrice si termice, precum si a produselor auxiliare. Grupul CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie Electrica Oltenia SA, care dupa procesul de transformare asigura alimentarea cu energie electrica a sapte judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea si Teleorman. Afacerile Grupului CEZ in Romania sunt reprezentate de cele 8 companii - CEZ Distributie, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development si TMK Hydroenergy Power.

Grupul CEZ investeste, in zona Dobrogea, 1,1 miliarde Euro in realizarea unui parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totala instalata de 600 MW.
Constructia parcului amplasat la nord de Constanta se desfasoara in mai multe etape - prima, aflata la Fantanele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW si urmeaza sa fie finalizata pana la sfarsitul lui 2011.
Cea de-a doua etapa, in zona Cogealac, care va produce 252,5 MW, este preconizata sa fie pusa in functiune pana la sfarsitul anului 2012. La finalizarea ambelor etape ale proiectului, CEZ va putea furniza 7-8 % din totalul energiei regenerabile produse in Romania, incluzand marile hidrocentrale.
In vederea indeplinirii directivei UE de a asigura provenienta a 20% din productia totala de energie electrica din surse regenerabile pana in anul 2020, investitia derulata de Grupul CEZ in Dobrogea este una deosebit de importanta. In 2009 in Romania numai 14 MW au fost instalati in scopul valorificarii potentialului eolian.

In 2011, Grupul CEZ in Romania a achizitionat sistemul hidroenergetic de langa Resita, judetul Caras Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) si amenajarile hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug si Secu, avand o capacitate totala instalata de aproximativ 18 MW si o productie de circa 70GWh/an.