Contact Relatii Publice: media@evryo.ro
Cu sprijinul Grupului CEZ in Romania si cu implicarea directa a Asociatiei One World Romania, proiectul Documentare la curte a poposit pe 18 si 19 august, in localitatea Eibenthal, judetul Mehedinti. Aici, a devenit prilej de bucurie alaturi de activitatile din cadrul Festivalului Banat.
In Banat exista sase sate cu majoritatea locuitorilor de origine ceha sau pemi asa cum sunt numiti in limbaj popular: Garnic, Sf. Elena, Einbenthal, Ravensca, Bigar si Sumita, acestia pastrandu-si limba si obiceiurile de aproape 200 de ani. Festivalul Banat reuneste comunitatea locala si spectatori veniti la eveniment incurajand astfel dezvoltarea si turismul in aceste sate unice. One World Romania la Scoala, prin proiectul Documentare la curte, sprijinit de Grupul CEZ in Romania, a pregatit pentru vizitatorii Festivalului si sateni doua proiectii de filme documentare, la care au participat aproximativ 90 de persoane.
30 de tineri au format publicul documentarului „Aici ... adica acolo”, regizat de Laura Capatana Juller, care a fost proiectat in caminul cultural. Acestia au vizionat povestea a doua tinere, Ani si Sanda, din Maramures, care sunt crescute de bunici in timp ce parintii lor sunt plecati in Spania in cautarea unei vieti mai bune. Documentarul le-a oferit celor prezenti o portie de realitate, fiind un punct de plecare al discutiilor despre migrarea pentru un trai mai bun, subiect relevant si pentru comunitatea ceha din zona.
Al doilea documentar „Toto si surorile lui”, regizat de Alexander Nanauz le-a facut cunostinta celor 60 de participanti cu povestea de viata a unui copil din Ferentari, a carui mama este inchisa pentru trafic de droguri. Publicul a urmarit dezvoltarea tanarului si a surorilor sale intr-un mediu plin de vicii si pericole.
Ambele filme au starnit discutii legate de importanta protectiei copilului, despre sanse egale la educatie, prevenirea consumului de droguril, dar si a a altor probleme cu care se confrunta societatea actuala. Helena, una dintre spectatori si participanti la discutie si invatatoare intr-o scoala marginalizata a afirmat ca „Aceste filme si discutia de dupa m-au motivat sa continui munca mea, aratandu-mi cat este de important sa imi dedic timpul si energia copiilor care au pornit in viata cu dezavantaje si dificultati.”
Proiectul One World Romania la Scoala, derulat de Asociatia One World Romania, in parteneriat cu Romanian American Foundation, va beneficia in continuare de suportul Grupului CEZ in Romania, iar doritorii de proiectii in aer liber pot gasi mai multe informatii pe http://scoala.oneworld.ro/ro/filme-documentare-la-curte/
Departamentul Relatii Publice, Brand si Marketing
CEZ Romania