Energia vine de la fiecare dintre noi

Productia celui mai mare parc eolian de pe uscat din Europa pe perioada de cod

Contact Relatii Publice: media@evryo.ro

Pentru cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa, situat in Cogealac – Fantanele, anul a inceput cu 8 zile de cod portocaliu de viscol si ninsori. Mereu la inaltime, parcul eolian a reusit sa produca cantitati mari de energie verde chiar si pe perioada de cod, cumuland o productie totala de aproximativ 35 000 de MW in 8 zile. La finalul lunii ianuarie cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa a raportat o productie de 145 000 de MWh de energie verde.

8 zile de de cod portocaliu, echipa performanta, sistem optimizat si tehnologie de calitate

octombrie 2008 Dupa cum stim, Romania se poate mandri cu cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa, construit de Grupul CEZ in Romania in zona Cogealac/ Fantanele, judetul Constanta.

Au trecut aproape 10 ani de la inceperea lucrarilor, timp in care investitia de 1.1 miliarde de Euro a tranformat in realitate parcul eolian cu capacitate totala de 600 MW si 240 de turbine de 2.5 MW.

Constructia parcului a fost finalizata in anul 2012, inaltimea unei turbine masurand cat lungimea unui teren de fotbal cu un diametru al rotorului de 100 de metri.

Ce nu este atat de cunoscut este faptul ca atunci cand vantul scade sub 3-4 m/s sau atinge 25 de m/secunda turbina eoliana se opreste pentru a-si proteja integritatea.

In aceste conditii, latura extrema a conditiilor meteorologice poate provoca deficiente in functionarea parcului eolian in limite normale.

06 ianuarie 2017 O astfel de situatie a fost inregistrata la inceputul anului, pe fondul codului portocaliu de vant la nivelul judetului Constanta, cand s-au inregistrat rafale de vant si de 35 si de 40 de m/secunda, valori ce se afla la limita superioara de functionare a parcului eolian.

Patruzeci de specialisti CEZ au tinut fraiele celui mai mare parc eolian de pe uscat din Europa pe perioada celor 8 zile de cod portocaliu.

Vantul puternic din acea perioada a fost transformat de cele 240 de turbine eoliene in aproape 39 000 de MW de energie curata.

Mare parte dintre acestea au functionat continuu datorita sistemului optimizat, producand suficienta energie verde incat sa acopere 15% din consumul de energie electrica al Romaniei.

In cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa o zi poate avea mai mult de 24 de ore

Provocarile perioadei de cod portocaliu pentru parcul eolian CEZ au inceput inca de la primele ore ale zilei de 06 ianuarie cand, drumurile blocate au devenit prima sarcina a specialistilor CEZ, aflandu-se astfel in imposibilitatea de a se deplasa la serviciu.

07 ianuarie 2017 Troienele de aproximativ 2 metri de zapada formate au dat de furca si pe 07 ianuarie cand colegii nostri s-au alaturat  echipajelor speciale formate din reprezentanti ai ISU si  jandarmi la deszapezirea drumurilor catre parcul eolian.

Dupa 5 ore de efort sustinut, specialistii CEZ au ajuns la Camera de Comanda - centrul operational unde sunt inregistrate productiile, dar si starea de functionare a fiecarei turbine si au inceput evaluarea si solutionarea deficientelor aparute pe fondul intemperiilor.

Ziua de 07 ianuarie a adunat temperaturi de  - 15 grade, 2 rute spre serviciu blocate, lipsa comunicatiei, a apei calde si a caldurii la punctul de comanda, punctul culminant pentru echipele CEZ fiind inregistrat la ora 15:00 cand s-a constatat faptul ca unul din grupurile electrogene care sigura serviciile interne/ incalzirea a ramas fara motorina.

Acest lucru a insemnat lipsa alimentarii cu energie electrica a Camerei de Comanda care a fost restabilita dupa 2 ore de eforturi sustinute. Specialistii CEZ au stabilizat transmisia astfel incat activitatea turbinelor sa poata fi observata de catre dispeceri.

La sfarsitul zilei de 07 ianuarie, productia de energie verde realizata de turbinele conectate inregistra valoarea de 5 000 MW, care se aduna la productia din data de 06 ianuarie de peste 5 800 de MW.

08 ianuarie 2017  Ziua de luni s-a transformat la randu-i intr-o zi lunga pentru specialistii nostri, intrucat forta rafalelor de vant a avut efecte negative asupra statiilor electrice din parcul eolian CEZ, spulberand tot ce le statea in cale, chiar si usile de la intrarea in statiile electrice, care au fost smulse iar zapada a navalit peste componentele electrice.

Intemperiile au afectat o statie electrica de eliminare a curentului produs de turbinele eoliene in SEN, ce capteaza in conditii normale de lucru energia a 30 de turbine. Astfel, turbinele aferente statiei, au devenit inoperabile, iar sigilarea statiei electrice afectate a fost finalizata de catre specialistii CEZ odata cu lasarea noptii, pe fondul unor temperaturi din ce in ce mai scazute.

Peste 540 000 de locuinte alimentate cu energia verde produsa intr-o singura zi

ianuarie 2017 In perioada 06 —13 ianuarie 2017, parcul eolian CEZ  a functionat aproape la limita superioara, reusind sa produca energie electrica in absolut toate zilele de cod portocaliu.

Cantitatea totala de energie eoliana produsa in cele 8 zile de cod a fost de aproximativ   35 000 de MW.

12 ianuarie 2017 Daca am raporta la numarul de locuinte care ar fi putut fi alimentate cu productia de energie eoliana produsa intr-o singura zi, productia din data de 12 ianuarie, de peste 7 500 de MW, ar fi aprins becul in cel putin 541 357 de locuinte care consuma in medie 14 kW/zi intr-o perioada friguroasa.

In medie, parcul eolian CEZ produce pe luna aproximativ 93 000 MWh de energie eoliana curata, fara impact asupra mediului, fara riscuri in exploatare, avand ca scop unic scaderea dependentei energetice a Romaniei.

Grupul CEZ in Romania prezinta lunar datele tehnice specifice capacitatilor de productie din portofoliul eolian, in sectiunea Productia energiei electrice eoliene.