- sa consume energie electrica in conformitate cu prevederile contractului;
- sa aleaga, dintre tarifele legale in vigoare, tariful pentru decontarea energiei electrice consumate;
- sa achite integral si la termen contravaloarea energiei electrice furnizate;
- sa nu permita altor persoane sa se racordeze la instalatia electrica de utilizare proprie;
- sa permita accesul delegatului furnizorului in punctul de masurare, pentru a verifica respectarea prevederilor contractuale;
- sa pastreze intacte contorul de decontare, plombele metrologice si plombele furnizorului de la capacul de borne al acestuia si de la firida individuala de bransament, precum si toate celelalte instalatii ale furnizorului aflate pe proprietatea consumatorului;
- sa nu permita altor persoane, cu exceptia personalului furnizorului, sa intervina la contorul de decontare sau la instalatia furnizorului;
- sa mentina starea tehnica corespunzatoare a instalatiei electrice interioare si proprii in conformitate cu prescriptiile tehnice; modificarile sau extinderile acesteia se vor efectua numai prin electricieni autorizati sau prin agenti economici atestati de furnizor;
- sa sesizeze imediat furnizorul in legatura cu orice defectiune pe care o constata in functionarea contorului de decontare;
- sa utilizeze in instalatia electrica numai sigurante calibrate;
- sa permita furnizorului inventarierea receptoarelor electrice in scopul recalcularii consumului atunci cand se constata defectarea contorului, consum fraudulos de energie electrica si interventii necontrolate sau intentionate la instalatiile furnizorului;
- sa se prezinte la sediul furnizorului in termen de 10 zile calendaristice de la data avizarii, pentru a stabili, de comun acord cu acesta, o data pentru citirea indexului contorului, in cazul in care cititorul-incasator nu a avut acces la contor in doua perioade de facturare consecutive. In caz contrar, se va proceda la intreruperea alimentarii cu energie electrica si la emiterea unei facturi din oficiu.
- in cazul in care consumatorul a ales un tarif ce contine taxa de abonament, garantia de furnizare depusa la furnizor se va restitui esalonat din valoarea acestei taxe.
Acelasi contract-cadru de furnizare a energiei electrice mai prevede si alte clauze cu referire directa la consumator, printre care se regasesc urmatoarele:
- Factura emisa pentru plata contravalorii energiei electrice va fi achitata in termenul de scadenta de 15 zile de la data emiterii facturii, data emiterii facturii si termenul de scadenta fiind inscrise pe factura.
- Neachitarea facturii de catre consumator in termen de 30 de zile de la data scadentei atrage penalitati de intarziere, dupa cum urmeaza:
a) penalitatile sunt egale cu nivelul dobanzii datorate pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare, stabilit conform reglementarilor legale in vigoare;
b) penalitatile se datoreaza incepand cu prima zi dupa data scadentei;
c) valoarea totala a penalitatilor nu poate depasi valoarea facturii.
- In cazul in care consumatorul achita factura pana in cea de-a 30-a zi de la data scadentei, acesta nu datoreaza penalitati.
- Daca factura si penalitatile datorate nu au fost achitate, dupa 35 de zile de la data scadentei, furnizorul transmite consumatorului un preaviz (document distinct de factura, care se transmite numai consumatorilor care nu si-au achitat factura in termenul legal), iar dupa 45 de zile de la data scadentei, dar nu mai devreme de 5 zile de la data transmiterii preavizului, poate intrerupe furnizarea energiei electrice.
IMPORTANT:
Consumatorul preavizat trebuie sa faca dovada platii inainte ca furnizorul sa procedeze la aplicarea masurii de sistare a furnizarii energiei electrice. In cazul in care modalitatea de plata este: la banca, prin transfer bancar in contul furnizorului, prin card bancar sau prin orice alt mod prevazut in dispozitiile legale privitoare la plata, acceptat si practicat de furnizor, iar plata se face in perioada de preaviz de deconectare pentru neplata, consumatorul are obligatia ca in termen de maximum doua zile de la efectuarea platii, sa transmita furnizorului in copie actul prin care face dovada efectuarii acesteia, pentru evitarea intreruperii alimentarii. (Conform Regulamentului de furnizare a energiei electrice la consumatori, aprobat prin HG1007/2004, Art.151, alin 2).
- Reluarea furnizarii energiei electrice, dupa intreruperea datorata neplatii la timp a facturii restante, se realizeaza in ziua lucratoare imediat urmatoare efectuarii platii integrale catre furnizor a facturii, a penalitatilor datorate si a cheltuielilor ocazionate de intreruperea si reluarea furnizarii.
- In cazul in care consumatorul nu efectueaza, in termen de 60 de zile de la data intreruperii furnizarii energiei electrice, plata integrala a facturii si a penalitatilor datorate, furnizorul are dreptul sa rezilieze contractul de furnizare a energiei electrice, urmand sa recupereze sumele datorate conform dispozitiilor legale in vigoare.
- Orice schimbare a destinatiei consumului de energie electrica, in sensul utilizarii acesteia in scopuri lucrative, va fi adusa la cunostinta furnizorului, in scris, in termen de 3 zile calendaristice de la data modificarii.
- Neanuntarea schimbarii destinatiei consumului de energie electrica da dreptul furnizorului de a recalcula contravaloarea acestuia la tariful corespunzator noii categorii in care se incadreaza consumatorul.
- In cazul in care consumatorul foloseste receptoare electrice improvizate sau care influenteaza parametrii de calitate ai energiei electrice (de exemplu, aparat de sudura) ori care pericliteaza continuitatea in alimentarea cu energie electrica a altor consumatori, acesta urmeaza sa suporte plata daunelor justificate pe care le-a produs.
- Consumatorul poate solicita rezilierea contractului cu un preaviz de 30 de zile calendaristice de la data inregistrarii cererii la furnizor.
- Furnizorul poate solicita rezilierea contractului in caz de consum fraudulos, in cazul pierderii de catre consumator a calitatii de detinator al spatiului pentru care se asigura furnizarea energiei electrice sau in alte situatii prevazute de lege.
Departamentul PR & Brand
CEZ Romania