Contact Relatii Publice: media@evryo.ro
Productia eoliena realizata de parcul eolian CEZ in luna decembrie ar fi putut asigura energia verde pentru orasele Filiasi, Dabuleni, Calafat, Campulung si Curtea de Arges[1], adica peste 46 000 de case, timp de un an de zile. Ce inseamna asta? Ca Romania are toate sansele sa isi atinga obiectivul asumat in fata Uniunii Europene pentru anul 2020, iar toate casele romanilor ar putea utiliza preponderent energie verde.
Conform Institutului National de Statistica, productia de energie electrica realizata de centralele eoliene in Romania crescuse pana la finalul lunii noiembrie 2017, cu 13% fata de aceeasi perioada a anului 2016. Doar parcul eolian CEZ - localizat la Constanta, a raportat la sfarsitul anului 2017 o cantitate realizata de peste 1 323 GWh, cu 14% mai mult fata de 2016, beneficiind de o forta a vantului in medie de 7.25 m/s[2].
Important de mentionat este faptul ca desi parcul eolian cuprinde 240 de turbine de 2,5 MW, acesta a raportat un factor de capacitate de 25,18%. Asta inseamna ca din cele 240 de turbine au generat energie verde aproximativ 61.
Luna verde, luna care a inregistrat cea mai mare cantitate de energie eoliana produsa de parcul CEZ este decembrie cu peste 154 GWh. Aceasta energie este suficienta pentru alimentarea cu energie electrica timp de un an a aproximativ 46 000 de case.
Se pare insa ca ziua verde nu face parte neaparat din luna decembrie, pentru ca in data de 21 aprilie, parcul eolian CEZ a atins recordul sau la capitolul energie verde, inregistrand peste 12 GWh de energie verde. De mentionat este faptul ca numai in intervalul 15:00 - 16:00, au fost produsi 567,87 MWh cand media vantului a fost de 14,67 m/s, astfel incat putem considera ca am aprins becul in aproximativ 170 de case.
Energia electrica generata de o turbina eoliana de utilitate industriala este in mod normal „colectata” si transportata prin liniile electrice de inalta tensiune rezultand un mix de energie electrica produsa si de centralele electrice clasice, hidrocentrale si alte tipuri de centrale.
O productie prea mare (toate 240 de turbine in functiune) poate conduce la o supra incarcare a echipamentelor de captare si distribuire a energiei electrice produse.
In cazul in care viteza vantul este prea mare, sau conditiile meteo extreme impun acest lucru, se poate lua decizia diminuarii productiei pana la nivelul impus de catre Dispeceratul Energetic National conform procedurilor stabilite intre Dispecerat si producatori.