Dupa 12 ani de dezoltare durabila constanta, Grupul CEZ in Romania publica pentru prima data in istoria companiei rezultatele non-financiare inregistrate in 2016, in trei domenii: economic, social si mediu, folosind un cadru international de referinta – Global Reporting Initiative, optiunea Core.
Dupa o consultare a grupurilor tinta privind temele care le-ar putea interesa, precum si dupa un lung proces de colectare si interpretare a datelor, compania lanseaza primele sale Rapoarte de Sustenabilitate pentru anul 2016, pentru Grupul CEZ in Romania, respectiv, pentru Distributie Oltenia. Ambele rapoarte confirma complexitatea eforturilor noastre pentru a asigura sustenabilitatea operatiunilor si serviciilor Grupului CEZ in Romania in 2016. In plus, acestea au primit recunoasterea Global Reporting Initiative (GRI)
[1] pentru modul in care raspund asteptarilor grupurilor tinta ale companiei. Certificarea din partea GRI este o dovada clara a rigurozitatii modului in care s-a realizat raportarea, existand si o perioada de consultari cu grupurilor tinta ale companiei.
„In acesti 12 ani in Romania am lucrat ca un partener stabil si demn de incredere pentru toti actorii nostri interni si externi si am dat importanta egala responsabilitatilor noastre sociale si de mediu, precum si celor economice. Misiunea pe care ne-am asumat-o nu a fost una simpla: sa aducem energie electrica in casele a peste 3,5 milioane de romani, sa coordonam cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa si sa avem grija de mai mult de 1800 de angajati. In plus, am dorit sa fim un partener de incredere pentru autoritatile romane si un exemplu de buna practica in sector. Recunoasterea oferita de Global Initiative Reporting rapoartelor noastre de sustenabilitate este o confirmare a faptului ca suntem pe drumul cel bun in indeplinirea misiunii noastre”, a declarat Martin Zmelik, Country Manager al Grupului CEZ in Romania.
Una dintre principalele preocupari ale companiei este ca activitatea sa aduca valoare adaugata clientilor, angajatilor, partenerilor, furnizorilor, autoritatilor sau comunitatilor in care actioneaza de peste 12 ani, iar urmatoarele rezultate cheie atinse in 2016 atesta aceasta preocupare:
- Energia electrica si gazele naturale furnizate au ajuns catre mai mult de 3.500.000 de persoane din 7 judete din sudul Romaniei;
- A operat cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa, situat in Dobrogea, in zona localitatilor Fantanele, Cogealac si Gradina si un sistem hidroenergetic in judetul Caras Severin, cu centrale electrice amplasate pe 4 lacuri (Secu, Gozna, Valiug si Timis Trei Ape); impreuna, parcul eolian si hidrocentralele au produs 1.235 GWh, ceea ce reprezinta mai mult de jumatate din targetul de minim 20% al energiei totale care trebuia sa fie produs din surse regenerabile la nivel national;
- Investitiile facute in modernizarea retelelor de distributie si a statiilor de transformare in 2016 au fost de peste 166 milioane lei;
-
Pierderile de energie au atins cel mai mic nivel din istoria companiei;
-
Peste 45.000 ore de training au fost alocate pentru dezvoltarea angajatilor;
-
Au fost investiti peste 1.479.000 lei in programe de CSR, in beneficiul comunitatilor locale;
-
90% dintre achizitiile de produse/servicii sunt facute la nivel local, lucrand cu aproximativ 400 de furnizori locali;
-
Au fost introduse doua statii de incarcare a vehiculelor electrice in Pitesti si Craiova si s-au achizitionat doua masini electrice pentru parcul auto CEZ.
Directia Comunicare si Marketing
CEZ Romania
Despre Grupul CEZ in Romania
Grupul CEZ in Romania este reprezentat prin 8 companii – Distributie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development si TMK Hydroenergy Power.
Grupul CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie a energiei electrice Electrica Oltenia SA.
Dupa procesul de separare a activitatilor (unbundling) incheiat cu succes in anul 2007, Distributie Energie Oltenia (fosta CEZ Distributie) asigura alimentarea cu energie electrica a sapte judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Teleorman si Valcea.
CEZ Vanzare este principalul furnizor de energie electrica din sud-vestul Romaniei, dar si furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienti casnici si industriali care depaseste 1,4 milioane de clienti.
Grupul CEZ detine in Romania si cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, in zona Dobrogea, la Fantanele, Cogealac si Gradina. Parcul Eolian a insemnat o investitie de 1,1 miliarde euro si contine 240 de turbine eoliene cu o putere totala instalata de 600 MW. Intreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ a fost pusa in functiune la sfarsitul anului 2012.
Totodata, incepand cu 2011, Grupul CEZ in Romania detine in portofoliul sau sistemul hidroenergetic de langa Resita, judetul Caras Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) si amenajarile hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug si Secu. Grupul CEZ a investit in reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Resita in scopul cresterii eficientei, capacitatea de productie ridicandu-se de la 18 MW la circa 22 MW dupa finalizarea procesului de modernizare.
[1] Global Reporting Initiative reprezinta o organizatie internationala independenta care ajuta companiile, guvernele sau alte organizatii sa inteleaga si sa raporteze impactul pe care il au in arii precum dezvoltarea locala, protectia mediului sau buna guvernare.
23.02.2018