“Elevii de astazi sunt societatea de maine. Ca investitor pe termen lung, am promis sa le asiguram copiilor din comunitatile in care operam instrumentele necesare pentru a sustine scoala online. Astfel, proiectele noastre de CSR din aceasta perioada au avut un livrabil clar: acces la educatie pentru elevi.” – Ondrej Safar, Country Manager, CEZ Romania.
Concluziile care ne-au semnalat ca este nevoie de o reactie imediata din partea noastra:
- 32% dintre copiii inscrisi in invatamantul preuniversitar din Romania nu au acces individual la un dispozitiv dedicat functional (ex. laptop, tableta, desktop) pentru scoala online;
- 12% dintre copiii din Romania nu au conexiune de internet suficient de puternica pentru a putea suporta derularea cursurilor online;
- Peste un sfert dintre parintii care nu au un dispozitiv pentru fiecare copil pe care sa il poata utiliza pentru scoala online nu ar plati deloc ca sa achizitioneze un astfel de echipament;
- Numarul efectiv al copiilor care nu au avut acces sau au avut acces limitat la un dispozitiv pentru a participa la educatie online, in anul scolar 2019 - 2020 este de 903.870 elevi .
#UcenicElectrician, #PromisiuneaVerde, #GeneratoriideBine ofera aproape 900 de device-uri pentru elevii din aria de activitate CEZ si platforme educative pentru elevi, parinti si profesori cu scopul direct de a sustine accesul la un nivel corespunzator de educatie, in pofida tuturor limitarilor fizice si financiare.
Proiectele traditionale sau proiectele noi realizate de Grupul CEZ in aceasta perioada au un impact real asupra elevilor si contribuie la continuitatea procesului educational. Am reusit sa reducem numarul elevilor care nu au acces la educatie pe perioada scolii online si sa generam o normalitate digitalizata.
#UcenicElectrician este proiectul dezvoltat de operatorul Distributie Oltenia prin care isi propune sa pregateasca generatia de profesionisti ai viitorului. Acest lucru a venit la pachet cu asumarea responsabilitatii de a schimba vieti, de a asigura conditiile propice dezvoltarii elevilor din proiect. In acest sens, pe langa dotarile tehnice specifice meseriei de electricieni, pe langa traditionala casca primita la inceput de an scolar, toti elevii si profesorii inscrisi in acest proiect, vor incepe anul scolar cu o tableta. Astfel, cei aproape 300 de elevi si profesori care vor incepe scoala in clasele de Ucenic Electrician din Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Teleorman si Valcea vor fi cu un pas mai aproape de tinta lor – aceea de a face performanta.
Prin initiativa furnizorului CEZ Vanzare „Fa o promisiune pentru viitor” unui copil, aproape 500 de elevi din judetele Arges, Dolj, Iasi, Timis, Caras Severin si Constanta vor avea un device cu care pot sa participe la scoala online. Copiii care vor beneficia de acest sprijin se afla in programele educationale Salvati Copiii Romania. Acestia au varste cuprinse intre 5 si 16 ani, locuiesc in zonele rurale sau periferiile oreselor si provin din famiile foarte vulnerabile, defavorizate socio-economic, cu venituri modeste sau persoane fara locuri de munca permanente.
Instrumentele digitale oferite in campanie vin la pachet cu acces la Internet, valabil doi ani, dar si cu o componenta importanta de pregatire atat pentru elevi, cat si pentru cadrele didactice sau parinti (pregatirea tuturor celor implicati pentru utilizarea dispozitivelor si imbunatatirea predarii online pentru profesori). Trainingurile vor fi sustinute de specialistii Organizatiei Salvati Copiii Romania inainte si la inceputul anului scolar 2020-2021.
#GeneratoriideBine este un proiect intern de granturi care incurajeaza angajatii Grupului CEZ in Romania sa propuna si sa se implice in proiecte de responsabilitate sociala dedicate comunitatilor din judetele Arges, Constanta, Caras-Severin, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Teleorman si Valcea. Prin acest proiect, peste 100 de elevi vor avea instrumentele care le permit sa se formeze inclusiv in conditii speciale, la distanta.
Olt - Tehnologia in sprijinul educatiei elevilor - urmareste sustinerea Liceului Tehnologic Nr. 1 Bals cu cel putin 12 laptop-uri pentru pregatirea elevilor in viitoarele profesii.
Teleorman - Impreuna pentru copii, impreuna pentru comunitate - urmareste dotarea a 25 de elevi cu tablete si cartele cu internet si a cadrelor didactice implicate cu laptopuri, in vederea sprijinirii efectuarii sarcinilor scolare si desfasurarii online a cursurilor scolare din cadrul Scolii Gimnaziale „Zaharia Stancu” din Rosiorii de Vede.
Dolj - Digital in afara pandemiei - presupune achizitia unui numar de 5 laptop-uri si 5 tablete pentru desfasurarea cursurilor online in cadrul Scolii Gimnaziale „Mihai Viteazul” din Craiova, impreuna cu sesiuni de training pentru 20 de elevi si 20 de profesori.
Gorj - Exploratori in mediul online - vizeaza achizitia a 30 de tablete pentru 30 de elevi din ciclul gimnazial din localitatea Alimpesti si asigurarea unei instruiri pentru a capata cunostintele necesare in utilizarea echipamentelor IT.
Valcea - Calitate in invatarea online - consta in achizitia unui numar de 32 de tablete si 4 laptop-uri pentru Scoala Gimnaziala „Ion C. Constantinescu” din comuna Roesti, sat Cueni, organizarea de sesiuni de training pentru elevi si crearea unei biblioteci de resurse digitale.
Directia Comunicare si Marketing
CEZ Romania
02.09.2020
Raportul IRES – Scoala in stare de urgenta - https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2020/05/ires_accesul-elevilor-din-romania-la-educatie-online_studiu-national_aprilie-2020.pdf