Contact Relatii Publice: media@evryo.ro
Proiectul Cule in lumina continua in Capitala Olteniei. Craiova va gazdui expozitia machetelor celor 3 cule finaliste si a panoului Culei Poenaru – aflata in Top 10 cule votate de public, in perioada 18-20 septembrie 2020, in intervalul orar 10:00 – 20:00, pe Esplanada Teatrului National „Marin Sorescu” – Piata William Shakespeare. Lucrarile au fost realizate de catre studentii de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu (UAUIM). Prima expozitie a fost organizata la Targu Jiu, in perioada 11-13 septembrie 2020.
„Continuam sa spunem povestea culelor pentru ca istoria ne da energie sa traim cu intelepciune vremurile moderne. Prin aceasta expozitie, care reprezinta o noua etapa a proiectului Cule in Lumina, speram ca oamenii sa redescopere culele oltenesti nu doar pentru valoarea lor istorica si arhitecturala, ci si ca pe o optiune de traseu turistic si petrecere a timpului liber.”, a declarat Ondrej Safar, Country Manager CEZ Romania.
Grupul CEZ in Romania a obtinut aprobarile necesare pentru organizarea in aer liber a doua expozitii, in judetele Gorj si Dolj, in conditii de siguranta deplina pentru vizitatori.
Vizitatorii sunt invitati sa descopere expozitia in aer liber si respecte toate masurilor de igiena si distantare sociala in vigoare, din care amintim purtarea obligatorie a mastii de protectie si pastrarea unei distante de 1,5 m fata de celelalte persoane.
In interiorul cortului expozitional publicul larg va avea ocazia de a afla mai multe informatii despre mostenirea culturala a judetului Dolj, dar si despre culele din judetul Gorj, despre istorie, arta si arhitectura, despre ce reprezinta culele, considerate comorile abandonate ale Olteniei.
Amintim ca cele 3 cule finaliste (alese de reprezentantii UAUIM din top 10 cule votate de publicul larg pe website-ul www.culeinlumina.ro) sunt Cula I. C. Davani , Casa Cula Eftimie Nicolaescu si Cula Cioaba Chintescu (apartinand de judetul Gorj).
Pentru a cunoaste stadiul in care se afla aceste 3 constructii studentii din anul IV si profesorii de la UAUIM au realizat o vizita de studiu, pe teren, in care au luat contact cu istoria culelor: au realizat masuratori, au facut cercetari la fata locului si au notat informatii necesare pentru ideile de proiecte pe care le vor prezenta in cadrul concursului din octombrie 2020. Dupa 7 luni de studiu si munca, cele 9 echipe formate din cate 4 studenti au finalizat ideile de proiecte (care vor fi jurizate in luna octombrie) si cele 3 machete 3D (expuse in judetul Gorj si Dolj).
Calatoria prin istorie si arhitectura continua si in cel de-al doilea an de proiect cu noi actiuni, ulterioare demersului expozitional: realizarea de indicatoare turistice si concursul pentru stabilirea celor 3 idei de proiecte de conservare-restaurare castigatoare, competitie care beneficiaza inclusiv de certificare internationala.
Avand in vedere rolul pe care aceste cule l-au avut pentru dezvoltarea culturala si sociala a Olteniei si numarul din ce in ce mai mic al acestor constructii-simbol, proiectul lansat de Grupul CEZ in Romania cu sprijinul Institutului National al Patrimoniului (INP) si UAUIM prezinta in format digital - pe www.culeinlumina.ro – detalii despre importanta si istoria fiecarei cule.
La imbogatirea informatiilor au participat atat reprezentantii autoritatilor laice si bisericesti din zona Olteniei, cat si pasionatii de istorie din regiune.
Daca v-am starnit curiozitatea, puteti afla mai multe informatii, pe langa website-ul dedicat, si de pe canalele Social Media ale CEZ Romania:
Facebook CEZ Romania
Instagram CEZ_Romania
LinkedIn Grupul CEZ in Romania
Directia Comunicare si Marketing
CEZ Romania
17.09.2020
***
Despre proiectul <Cule in lumina>
Proiectul Cule in lumina este dedicat cunoasterii si aprecierii unora dintre cele mai valoroase constructii ale Olteniei, care au aparat si cultivat sute de ani stilul de viata, obiceiurile, istoria si legendele acestei regiuni incarcate de istorie.
Despre Grupul CEZ in Romania
Grupul CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie Electrica Oltenia SA care, dupa procesul de transformare, asigura alimentarea cu energie electrica a sapte judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea si Teleorman. Afacerile Grupului CEZ in Romania sunt reprezentate de cele noua companii – Distributie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development, TMK Hydroenergy Power si CEZ ESCO Romania.
*Cula I. C. Davani dateaza din prima jumatate a sec. XIX. Conform lui Iancu Atanasescu, casa este cunoscuta sub numele de Ion C. Savoiu. In imediata ei apropiere exista o bisericuta din lemn, astazi inchisa pentru cult, ctitorita in anul 1826. Ultimii proprietari au fost invatatorul I. C. Savoiu si sotia sa, Teodora.
**Casa Cula Eftimie Nicolaescu este o locuinta din secolul XIX, cu elemente fortificate, specifice perioadei. Aceasta poarta numele fostului proprietar, Eftimie Nicolaescu, locuitor al satului Runcurel, o localitate care in curand va fi istorie din cauza extinderii exploatarilor miniere din zona, deoarece locuitorii au inceput sa fie relocatt din vatra satului.
***Cula Cioaba Chintescu dateaza de la inceputul sec. XIX, primul ctitor al culei fiind boiernasul Raducan Cioaba din Slivilesti. In anul 2016 cula a fost cumparata de la mostenitori de catre Consiliul Judetean Gorj si data in custodie Muzeului Judetean Gorj “Alexandru Stefulescu”, prilej cu care a fost refacut acoperisul.