Contact Relatii Publice: media@evryo.ro
De la 0 la 600 MW putere instalată in cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa, CEZ, principalul producător privat de energie eoliană din Romania, continuă să inoveze sectorul national si international al energiei regenerabile produse cu ajutorul vantului.
Povestea proiectului de inovare pentru care Grupul CEZ in Romania a solicitat un Brevet de Inventie Oficiului European de Brevete a inceput in anul 2015.
Solutia tehnică a fost dezvoltată in parcul eolian CEZ din judetul Constanta, echipa de specialisti pornind actiuni de măsurare a pozitiei nacelelor a 20 de turbine eoliene in scopul perfectionării unei metode tehnice care să determine gradul de dezaliniere fată de vant a turbinelor eoliene cu ax orizontal, cu mai putine erori decat metodele folosite in prezent, in sector.
O turbină eoliană poate pierde pană la 4% din productia anuală de energie verde ca urmare a unei dezalinieri de ±12° fată de vant. De exemplu, productia totală netă de 1 185 GWh, realizată in anul 2019 de parcul eolian CEZ ar fi fost diminuată cu aproximativ 12 GWh, echivalentul energiei electrice necesare alimentării a 4000 locuinte timp de un an, dacă se ia in considerare o pierdere de doar 1% la nivelul celor 240 de turbine ale parcului, pierdere evitată ca urmare a aplicării tehnicii de măsurare marca CEZ.
Grupul CEZ in Romania si-a propus captarea fluxului de vant maxim posibil la toate turbinele sale, executand aproximativ 55 de măsurători anuale si numeroase experimente de corelare a mai multor tehnici de măsurare.
CEZ a finalizat pană in prezent gradul de dezaliniere la 40% din turbinele sale si a solicitat Oficiului European de Brevete certificarea solutiei tehnice dezvoltate, actiune aflată in stadiul de analiză.
“In Romania construim deja de cativa ani un hub de know how in jurul eolienelor iar initiativa analizată in prezent de Oficiul European de Brevete este doar unul dintre rezultatele obtinute. Grupul CEZ in Romania rămane ca de fiecare dată in pas cu tehnologia si inovatia si caută să dezvolte programe si servicii care să devină modele de bună practică pentru sectorul energetic national si international”, a declarat Ondrej Safar, CEO CEZ Romania.
Detalii despre solutia tehnică marca CEZ vor fi dezvăluite publicului larg, după finalizarea procedurii de brevetare.
Directia Comunicare & Marketing
CEZ Romania
17.09.2020
Despre Grupul CEZ in Romania
Grupul CEZ in Romania este reprezentat prin 9 companii – Distributie Energie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development, TMK Hydroenergy Power, CEZ ESCO Romania.
Grupul CEZ este prezent pe piata romanească incă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distributie a energiei electrice Electrica Oltenia SA.
După procesul de separare a activitătilor (unbundling) incheiat cu succes in anul 2017, Distributie Energie Oltenia (fostă CEZ Distributie) asigură alimentarea cu energie electrică a sapte judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Teleorman si Valcea.
CEZ Vanzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul Romaniei, dar si furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienti casnici si industriali care depăseste 1,3 milioane de clienti.
Grupul CEZ detine in Romania si cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, in zona Dobrogea, la Fantanele, Cogealac si Grădina. Parcul Eolian a insemnat o investitie de 1,1 miliarde euro si contine 240 de turbine eoliene cu o putere totală instalată de 600 MW. Intreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ a fost pusă in functiune la sfarsitul anului 2012.
Totodată, incepand cu 2011, Grupul CEZ in Romania detine in portofoliul său sistemul hidroenergetic de langă Resita, judetul Caras-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 si Breazova) si amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Văliug si Secu. Grupul CEZ a investit in reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Resita in scopul cresterii eficientei, capacitatea de productie ridicandu-se de la 18MW la circa 22 MW după finalizarea procesului de modernizare.
Incepand cu 2018, CEZ ESCO Romania ofera solutii de eficientă energetică in sectorul privat. Compania oferă servicii complete, de la consultantă la proiectare, de la management de proiect, la implementare proiectelor energetice complexe (solutii de incălzire, de răcire si/ sau alimentare cu energie).