Energia vine de la fiecare dintre noi

Premii in valoare de 4.200 de euro pentru cele 9 proiecte realizate de catre studentii participanti la concursul Cule in Lumina

Contact Relatii Publice: media@evryo.ro

La rascruce de timpuri: situat intre istorie si modernitate, proiectul Cule in Lumina a adus in prim plan, prin intermediul studentilor de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, interpretari contemporane ale constructiilor finaliste de tip cula. Astazi a avut loc o noua etapa, respectiv concursul de proiecte de restaurare/conservare dedicat celor 3 cule finaliste, dupa votul publicului si al reprezentantilor UAUIM: Cula I. C. Davani, Casa Cula Eftimie Nicolaescu si Cula Cioaba Chintescu.

„Dupa luni de cercetare si munca, am ajuns astazi la etapa in care studentii de la UAUIM si-au prezentat ideile de proiecte pentru restaurarea culelor din judetul Gorj. Felicitari tuturor celor 36 de studenti, profesorilor indrumatori si specialistilor care au facut posibila acesta etapa si au adus in prezent energia unui #Acasa de odinioara. Proiectul nostru continua sa promoveze comorile culturale si arhitecturale ale Olteniei si in urmatoarele etape.” a declarat Doina Vornicu, Director de Operatiuni CEZ Romania.
 
,,Proiectul realizat in parteneriat cu CEZ Romania reprezinta o oportunitate pentru scoala noastra de arhitectura de a valorifica patrimoniul cultural atat prin interventii de restaurare si de conservare, cat si prin interpretari contemporane de factura muzeografica. Evenimentul dedicat jurizarii va marca finalizarea studiului realizat prin participarea cadrelor didactice si ale studentilor UAUIM.”, a declarat Conf. Dr. Arh. Oana Diaconescu, Decan Facultatea de Arhitectura de Interior.
 
Studentii din anul IV au inscris un total de 9 proiecte la concurs, trei pentru fiecare cula in parte, dupa cum urmeaza:
  • 3 proiecte pentru Casa-Cula Eftimie Nicolaescu;
  • 3 proiecte pentru Casa-cula Savoiu- Davani;
  • 3 proiecte pentru Cula Siacu – Cioaba Chintescu.
Castigatorii celor 3 premii I, in valoare unitara de 1.000 euro, sunt:
  • Cula Eftimie Nicolaescu, echipa: Anghel Olimpia Elena, Hîrtiescu Cosmin Pantelimon, Nica Mădălina Andreea, Ungureanu Ana Bianca; 
  • Cula I.C. Davani, echipa: Ignătescu Oana, Dragomir Radu, Roșescu Bianca, Badea Ioana; 
  • Cula Cioabă Chintescu, echipa: Belu Melania-Andreea, Bucioc Elisabeta, Guguloi Silvia-Marina, Ionescu Adela Mădălina.
 
Castigatorii celor 6 mentiuni, in valoare unitara de 200 euro, sunt:
  • Cula Eftimie Nicolaescu:
echipa: Aldea Alexandru, Candidatu Mara, Dunel Alexandra Diana, Stan Alexandra Diana
echipa Frunză Daria, Șerban Nicole, Domnica Răzvan; 
  • Cula I.C. Davani: 
echipa: Antohe Irina, Manea Andreea, Popescu Teodora, Sas Ciprian; 
echipa Conduc Maria, Dragomir Bianca, Dumitru Cătălina, Rusu Tudor;
  • Cula Cioabă Chintescu:
echipa: Baciu Alexandra-Elena, Dafina Nicoleta-Mihaela, Mihalcea Iuliana, Zărnescu Andreea-Elena;
echipa: Cărbunaru Iulia Florina, Radu Ioana-Alexandra, Sava Miruna Andreea, Vîrvorea Andrei Ștefan.
 
Criteriile de departajare au constat in: 
  • Calitatea solutiilor propuse;
  • Fezabilitatea interventiei;
  • Calitatea reprezentarii si a sustinerii orale.
Proiectele de restaurare au cuprins atat o parte de interventie asupra cladirii, cat si o parte de amenajare interioara. Studentii si-au putut expune astfel cunostintele complete, urmarind pe de o parte ilustrarea conceptului de interventie si realizarea memoriului tehnic, a fatadelor, planurilor si a sectiunilor caracteristice, iar pe de alta parte au putut dezvolta scenarii de utilizare a imobilului, in acord cu functiunea muzeografica si au facut propuneri pentru mobilare, trasee de vizitare si chiar iluminat. 
 
Comisia de jurizare a fost formata din 7 membri, avand in componenta reprezentanti de seama ai Universitatii de Arhitectura si Urbanism ”Ion Mincu” cu o vasta experienta in jurizarea unor atfel de competitii, inclusiv la nivel international (Rector prof.dr.arh. Marian Moiceanu, prof.dr.arh. Marius Marcu Lapadat, prof.dr.arh. Beatrice Joger, lect. dr. arh. Horia Dinulescu), ai Ambulantei pentru Monumente (arh. Eugen Vaida), ai autoritatii locale din judetul Gorj (Vicepresedintele Consiliului Judetean Gorj – Gheoghe Nichifor) si ai CEZ Romania (Doina Vornicu, Director de Operatiuni si Membru al Directoratului CEZ Romania).
 
Continuam calatoria prin istorie si arhitectura si in ultimele luni ale anului 2020 cu noi demersuri menite sa puna in lumina mostenirea culturala si arhitecturala a Olteniei. 
 
Daca doriti sa aflati mai multe informatii, pe langa website-ul dedicat (www.culeinlumina.ro), comunicarea proiectului continua si pe canalele Social Media ale CEZ Romania:
 
 
Directia Comunicare si Marketing
CEZ Romania
15.10.2010
 
***
 
Despre proiectul <Cule in lumina>
Proiectul Cule in lumina este dedicat cunoasterii si aprecierii unora dintre cele mai valoroase constructii ale Olteniei, care au aparat si cultivat sute de ani stilul de viata, obiceiurile, istoria si legendele acestei regiuni incarcate de istorie.
 
Despre Grupul CEZ in Romania
Grupul CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie Electrica Oltenia SA care, dupa procesul de transformare, asigura alimentarea cu energie electrica a sapte judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea si Teleorman. Afacerile Grupului CEZ in Romania sunt reprezentate de cele noua companii – Distributie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development, TMK Hydroenergy Power si CEZ ESCO Romania.