CEZ Vanzare si Fundatia Progress anunta rezultatele concursului care premiaza pasiunea pentru tehnologie si grija pentru mediul inconjurator. 40 de copii cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani au dezvoltat o aplicatie pe platforma MIT App Inventor, pe tema energiei verzi.
Premiile care incurajeaza #energiaviitorului vor ajunge la castigatorii concursului:
- Locul I, un laptop in valoare de 2500 lei: Gabriel, 14 ani, Pestisani, Gorj .
- Locul al II-lea, o tableta in valoare de 1200 lei: Anastasia, 10 ani, Targu Jiu, Gorj.
- Locul al III-lea, un kit robotic in valoare de 800 lei: Miruna, 12 ani, Pietrari, Valcea.
Aplicatia care ocupa primul loc in clasament cuprinde doua module: unul in care userul parcurge o serie de informatii despre energia verde si celalalt in care are posibilitatea sa-si testeze cunostintele. Celelalte doua aplicatii sunt quizuri, care pot fi folosite si in module educationale ca modalitati de testare. Cele trei idei vor fi publicate online, in format video, pentru a incuraja creativitatea, dezvoltarea abilitatilor digitale si pentru a-i familiariza pe copii cu energia verde.
Juriul a fost compus din voluntari ai Grupului CEZ in Romania si reprezentanti ai Fundatiei Progress. Acestia au participat la un training sustinut de Simplon Romania, in cadrul caruia au aflat informatii utile despre concurs, platforma, criteriile si grila de jurizare.
„Ma bucur ca am avut ocazia sa vad cum percep copiii energia verde si modurile prin care putem contribui la protejarea mediului; Experienta de jurizare a fost una noua si in acelasi timp interesanta; Adevaratul castig il reprezinta dezvoltarea personala a participantilor, dar si a tuturor stakeholderilor implicati, dezvoltare care porneste de la creativitate - o componenta atat de importanta si totusi atat de neglijata; Rezultatele acestui concurs ne arata cata nevoie este de astfel de discipline in invatamantul romanesc. Trebuie sa dezvoltam creativitatea copiilor, gandirea logica si dorinta de inovare prin digitalizare; Ii incurajez pe copii sa-si dezvolte in continuare abilitatile si ii felicit pe cei care incearca sa fie din ce in ce mai buni; Consider ca familiarizarea copiilor cu astfel de aplicatii ii poate determina sa isi aleaga un drum in directia aceasta; Felicitari si celor care acum pasesc timizi in lumea programarii si mult succes in viitor.”, au declarat voluntarii CEZ Vanzare.
„Este extraordinar sa vedem cum copiii au acceptat provocarea noastra si au combinat cele doua teme: programarea si mediul inconjurator. Toate proiectele reflecta dorinta copiilor de a trai intr-un viitor mai bun si cred ca au si resursele sa il construiasca. Tot ce trebuie sa facem noi este sa le aratam directia si sa le oferim mijloacele necesare. Sper ca aceasta sa fie prima editie a concursului Green Tech App si anul viitor sa fie la fel interesanta.”, a declarat Ovidiu Ana, manager de proiect CODE Kids.
In continuare, va prezentam care au fost criteriile de jurizare urmarite:
- tema si complexitate - jocul creat in MIT App Inventor respecta regulile tipului de joc ales si tema propusa;
- estetica si creativitate - interfata aplicatiei este usor de utilizat; aspectul este unul placut; aplicatia da dovada de creativitate prin elementele sugestive care introduc tema; elementele de interfata (ex. butoanele) au etichete corespunzatoare; paleta de culori aleasa reflecta tema propusa;
- logica si functionalitate - aplicatia functioneaza; logica este corecta; jocul este organizat pe mai multe nivele; efectul declansat de anumite actiuni este cel asteptat;
- respectarea varstei de participare; trimiterea proiectelor in termen; realizarea proiectului dupa formatul specificat in Regulament si incarcarea acestuia pe platforma.
CEZ Vanzare colaboreaza din 2018 cu Fundatia Progress pentru dezvoltarea proiectului CODE Kids, menit sa creeze o miscare de coding si STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) in care copiii, tinerii si bibliotecarii din mediul rural isi dezvolta competentele digitale si se implica in viata comunitatii prin rezolvarea unor teme digitale creative. In perioada 2019-2020, voluntarii CEZ au sustinut 34 de webinarii de compentente non-tehnice (leadership, public speaking, tehnici de vanzari, ora verde – sfaturi de eficienta energetica, abilitati sociale, spirit de echipa) pentru peste 300 de copii cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani. Programul a beneficiat in 2019 de o inovatie verde prin instalarea a 60 de panouri fotovoltaice la Scoala Gimnaziala din Musatesti si de laptop-uri pentru dotarea cluburilor.
Directia Comunicare si Marketing
CEZ Romania
11.11.2020
Despre Grupul CEZ in Romania
Grupul CEZ in Romania este reprezentat prin 9 companii – Distributie Energie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development, TMK Hydroenergy Power si CEZ ESCO Romania.
Grupul CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie a energiei electrice Electrica Oltenia SA.
Dupa procesul de separare a activitatilor (unbundling) incheiat cu succes in anul 2017, Distributie Energie Oltenia (fosta CEZ Distributie) asigura alimentarea cu energie electrica a sapte judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Teleorman si Valcea.
CEZ Vanzare este principalul furnizor de energie electrica din sud-vestul Romaniei, dar si furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienti casnici si industriali care depaseste 1,3 milioane de clienti.
Grupul CEZ detine in Romania si cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, in zona Dobrogea, la Fantanele, Cogealac si Gradina. Parcul Eolian a insemnat o investitie de 1,1 miliarde euro si contine 240 de turbine eoliene cu o putere totala instalata de 600 MW. Intreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ a fost pusa in functiune la sfarsitul anului 2012.
Totodata, incepand cu 2011, Grupul CEZ in Romania detine in portofoliul sau sistemul hidroenergetic de langa Resita, judetul Caras-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) si amenajarile hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug si Secu. Grupul CEZ a investit in reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Resita in scopul cresterii eficientei, capacitatea de productie ridicandu-se de la 18MW la circa 22 MW dupa finalizarea procesului de modernizare.
Incepand cu 2018, CEZ ESCO Romania ofera solutii de eficienta energetica in sectorul privat. Compania ofera servicii complete, de la consultanta la proiectare, de la management de proiect, la implementare proiectelor energetice complexe (solutii de incalzire, de racire si/ sau alimentare cu energie).
Despre Fundatia Progress
Fundatia Progress este o organizatie neguvernamentala care piloteaza initiative locale in domeniul educatiei/ formarii, (e-) incluziunii si dezvoltarii comunitare pe care le scaleaza apoi, la nivel national, drept bune practici, inovatoare si de impact, folosind bibliotecile publice ca hub-uri (puncte focale) de invatare pe tot parcursul vietii si centre de inovatie sociala pentru a ajunge la orice grup social, in special la cele marginale.