Machetele 3D si panourile descriptive ale culelor finaliste, I. C. Davani, Eftimie Nicolaescu si Cioaba Chintescu, care au facut obiectul celor 2 expozitii itinerante din Targu Jiu si Craiova, din proiectul Cule in Lumina au fost donate pentru a face parte din expozitia permanenta a Muzeului National “Constantin Brancusi”.
Urmatoarea etapa in proiectul #CuleaInLuminA: Intre traditional si modern, alaturi de Brancusi
Cu sprijinul muzeului, Grupul CEZ in Romania a organizat un eveniment cu tema: „Intre traditional si modern, alaturi de Brancusi”, respectand toate conditiile de siguranta, pentru cei care isi doreau sa simta #energiapentrubine a unui #Acasa de odinioara. Printre invitati s-au numarat:
- Reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene;
- Reprezentanti mass-media locala;
- Reprezentanti ai Grupului CEZ in Romania;
- Localnici si elevi.
Participantii au putut afla mai multe informatii despre rolul culelor in istorie, despre etapele proiectului Cule in Lumina si s-au putut bucura de momentele pregatite de organizatori: expozitii de grafica, reinterpretarea unor obiceiuri traditionale, transpuneri in trecut prin povestirile istoricilor invitati la eveniment, colinde dar si alte surprize.
Ce spunem noi despre realizarile #CuleInLumina
„Donarea materialelor catre Muzeul National “Constantin Brancusi” dar si recunoasterile primite in cadrul numeroaselor competitii, legitimeaza inca o data eforturile noastre de a readuce culele in lumina. Ne bucuram ca aceste machete, parte a proiectului nostru prin care ne-am propus promovarea celor mai valoroase constructii ale Olteniei, vor putea fi vizitate in continuare in cadrul muzeului. Ramanem increzatori ca si celelalte parti implicate inca de la inceput in proiect vor continua alaturi de noi misiunea de a integra drumul catre cule, in circuitele turistice ale celor care bat drumurile Gorjului. Cat despre actiunile care urmeaza, vom reveni cat de repede cu noutati pentru ca pastram in acest proiect o mare bucatica din sufletul nostru oltenesc, sau nu.”, a declarat Ondrej Safar, Country Manager CEZ Romania.
”Multumim CEZ Romania pentru aceasta donatie! Suntem onorati de faptul ca reprezentantii companiei care deruleaza proiectul ”Cule in Lumina”, pe care il consideram un pas important in salvarea de la uitare si ruinare a patrimoniului cultural, au ales sa doneze institutiei noastre machetele reprezentand 3 cule gorjenesti, in pericol de disparitie. Aceste lucrari vor putea fi vazute in cadrul unei expozitii in incinta Muzeului National ”Constantin Brancusi”, legatura dintre ele si instituția noastra fiind tocmai elementele de arhitectura. Culele au fost sursa de inspiratie pentru stilul neoromanesc, caracteristic si Casei ”Barbu Ganescu” – sediul Muzeului National ”Constantin Brancusi”. Aceasta initiativa a Grupului CEZ in Romania de a pune in lumina o valoroasa parte a istoriei noastre este o responsabilitate in plus, pentru noi toti, de a ne implica in salvarea patrimoniului cultural si arhitectural gorjenesc si de a include in circuitul turistic aceste obiective de o importanta majora, mai ales pentru identitatea locala, dar si naționala.”, Denisa Suta, Manager Muzeul National ”Constantin Brancusi”.
#CuleInLumina continua ...
Calatoria prin istorie si arhitectura continua si pe finalul proiectului cu noi actiuni, ulterioare evenimentului de predare machete: lansarea ebook-ului Cule in lumina (o productie Universitatea de Arhitectura si Urbansim “Ion Mincu”, despre intregul proiect) si realizarea de indicatoare turistice catre aceste constructii, montate cu ajutorul autoritatilor locale.
Evolutia proiectului poate fi urmarita pe canalele Social Media ale CEZ Romania:
Directia Comunicare si Marketing
CEZ Romania
14.12.2020
***
Despre proiectul <Cule in lumina>
Grupul CEZ in Romania a lansat un program de recunoastere a rolului istoric pe care culele oltenesti le-au avut pentru dezvoltarea culturala si sociala a comunitatilor de la nordul Dunarii, in parteneriat cu cercetatorii de la Institutul National al Patrimoniului. Proiectul <Cule in lumina> este una dintre cele mai importante initiative civice pentru cunoasterea unei parti importante din istoria regiunii. Acesta isi propune sa contribuie la intelegerea factorilor geopolitici, sociali si economici care au condus la dezvoltarea acestor constructii emblematice ale Olteniei. Cula olteneasca este o constructie rezidentiala fortificata din piatra, cu doua sau trei etaje, asemanatoare unui turn. Construite in secolele XVIII - XIX pentru adapost si aparare in fata invaziilor otomane, culele oltenesti sunt astazi inedite adaptari ale nevoii de aparare. Ele reprezinta o marturie a stilului de viata, a evenimentelor istorice si politice care au determinat aparitia si raspandirea acestui tip de locuinta de aparare si veghe.
Despre Muzeul National 'Constantin Brancusi' de la Targu Jiu
Muzeul a fost deschis publicului, in luna februarie a anului 2020, la 144 de ani de la nasterea sculptorului. Este amenajat in Casa Barbu Ganescu, cladire monument istoric, realizata pe un nucleu datand din anul 1790 si refacuta de cunoscutul arhitect Iulius Doppelreiter in 1929. Marele sculptor Constantin Brancusi a locuit in acest imobil, intre anii 1937-1938, perioada in care a lucrat la realizarea operelor care alcatuiesc Ansamblului Monumental ”Calea Eroilor” de la Tg-Jiu. In parcul Muzeului se afla alte doua monumente istorice: ”Mesele de piatra aranjate de Constantin Brancusi”, cunoscute si sub denumirea ”Gradina cu vietati de piatra” - un ansamblul zoomorf alcatuit din pietre de moara si alte pietre, de diverse forme, stranse de Brancusi de pe albiile raurilor din judet si ”Masa rotunda”, o masa din travertin, mult mai mica in dimensiuni decat Masa Tacerii, care nu are scaune, dar care a fost lucrata de Constantin Brancusi. Aceasta masa a fost realizata in 1937, dar, din cauza unei greseli facute de cioplitorii care lucrau cu sculptorul, lucrarea a fost abandonata de artist.
Cula I. C. Davani datează din prima jumătate a sec. XIX. Conform lui Iancu Atanasescu, casa este cunoscută sub numele de Ion C. Savoiu. În imediata ei apropiere există o bisericuță din lemn, astăzi închisă pentru cult, ctitorită în anul 1826. Ultimii proprietari au fost învățătorul I. C. Savoiu și soția sa, Teodora.
Casa Culă Eftimie Nicolaescu este o locuință din secolul XIX, cu elemente fortificate, specifice perioadei. Aceasta poarta numele fostului proprietar, Eftimie Nicolaescu, locuitor al satului Runcurel, o localitate care în curând va fi istorie din cauza extinderii exploatărilor miniere din zonă, deoarece locuitorii au început sa fie relocatț din vatra satului.
Cula Cioabă Chintescu datează de la începutul sec. XIX, primul ctitor al culei fiind boiernașul Răducan Cioabă din Slivilești. În anul 2016 cula a fost cumpărată de la moștenitori de catre Consiliul Județean Gorj și dată în custodie Muzeului Județean Gorj “Alexandru Ștefulescu”, prilej cu care a fost refăcut acoperișul.