Aproape 3 000 de elevi si profesori actuali, dar si viitoarele generatii din cate un liceu din judetele Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea, Teleorman, Caras-Severin si Constanta vor beneficia din luna martie de energie verde datorita initiativei Grupului CEZ in Romania de a monta si dona cate o centrala de panouri fotovoltaice cu o putere de 15 kW fiecare.
Facem ce stim mai bine: donam #EnergieVerde pentru #GeneratiaViitorului
„Una dintre directiile principale asupra careia ne-am concentrat atentia in ultimii ani a fost educatia. In aceste momente, in care incertitudinea predomina, noi ramanem vizionari si ne gandim sa actionam cu grija pentru viitor, oriunde ne va gasi acest viitor. Astfel, ne-am dorit ca fiecare liceu partener in programul Ucenic Electrician, implementat in cele 7 judete in care operatorul Distributie Oltenia pregateste #GeneratiaViitorului, dar si alte 2 licee din Constanta si Caras-Severin, acolo unde Grupul CEZ in Romania produce energie verde, sa beneficieze de o actiune cu impact asupra generatiei verzi CEZ.” – Ondrej Safar, CEO CEZ Romania.
Initiativa este o investitie cu impact pe termen lung, in valoare de 15 000 de euro/fiecare liceu, fonduri asigurate de Grupul CEZ in Romania. In cadrul proiectului, Fundatia Progress si un specialist CEZ au sustinut cursuri interactive despre energia verde si eficienta energetica pentru 300 de elevi. Este important de mentionat faptul ca, dupa finalizarea lucrarilor, centralele fotovoltaice vor trece in administrarea directa si in patrimoniul primariei/liceului beneficiar.
Liceele beneficiare ale acestui proiect sunt:
- Liceul Astra Pitesti;
- Liceul Tehnic Energetic Craiova;
- Liceul Energetic Targu Jiu;
- Un liceu din Alexandria;
- Liceul de Transporturi Auto Drobeta-Turnu Severin;
- Liceul Tehnologic „Ferdinand I” Ramnicu Valcea;
- Liceul Tehnologic „Alexe Marin" Slatina;
- Colegiul Economic al Banatului Montan Resita;
- Un liceu din Constanta.
Detaliile tehnice ale investitiei:
- putere instalata a unui panou este de 285 W;
- numarul total de panouri care formeaza kitul fotovoltaic de 15 kWp este de 54 bucati;
- greutatea panoului este de aproximativ 18 kg;
- greutate estimata a kitului fotovoltaic de 15 kWp este de aproximativ 972 kg;
- suprafata estimata care va fi ocupata de kitul fotovoltaic de 15 kWp este de aproximativ 100 mp cu posibilitati de montaj pe acoperisul cladirilor existente in incinta liceelor.
#Energia pe Tik Tok: Membrilor generatiei verzi, elevilor liceelor beneficiare, le-a fost lansata provocarea de a deveni creatori de continut, prin concursul GrEEnfluencer. Tot ce trebuie sa faca este sa promoveze o actiune din viata lor, cu un twist eco-friendly. Cele mai bune idei vor fi premiate si publicate pe Tik Tok, pe pagina oficiala CEZ Romania.
O sursa de #energieverde pentru o sursa de #energiecarevinedelaoameni
„Cel mai bun mod de a invata despre energia verde este acela de a interactiona cu tehnologia care produce energie verde. Motivatiile copiilor de a urma o meserie de electrician pot fi diverse, insa daca vezi cum pe scoala ta au aparut panouri cu celule fotovoltaice, in mod clar iti vei pune o serie de intrebari. Are loc cunoasterea.” – Ovidiu Ana, Director Dezvoltare Fundatia Progress.
„Ne bucuram ca Liceul Tehnologic Astra din Pitesti a fost inclus si in proiectul #EnergieVerde pentru #GeneratiaViitorului! Deja pregatim profesional generatia viitorului, adica viitorii specialisti ai companiei, in cadrul proiectului Ucenic Electrician – proiect dezvoltat pentru sustinerea invatamantului profesional de 3 ani in domeniul electric. Apreciem faptul ca Grupul CEZ sustine invatamantul profesional si se adreseaza si generatiei verzi, prin promovarea solutiilor eficiente energetic si incurajarea celor din jur sa se implice in protejarea planetei. Suntem norocosi pentru un parteneriat fructuos si de viitor.” – Maria Ionica, Director Liceul Astra din Pitesti.
„Multumim Grupului CEZ pentru alegerea Liceului de Transporturi Auto, ca partener in cadrul proiectului Ucenic Electrician, care se adreseaza invatamantului profesional cu durata de 3 ani. Apreciem interesul pentru cresterea eficientei energetice si a protectiei mediului inconjurator prin promovarea proiectului care a constat in dotarea unitatii noastre scolare cu panouri cu celule fotovoltaice. Consideram ca acest proiect aduce plus-valoare atat in dezvoltarea profesionala a elevilor, cat si in cea personala avand in vedere ca sursele neconventionale de energie reprezinta ”Viitorul Verde” al actualei generatii. – Elixia Baicusi, Director Liceul de Transporturi Auto din Drobeta-Turnu Severin.
Directia Comunicare si Marketing
CEZ Romania
Despre Grupul CEZ in Romania
Grupul CEZ in Romania este reprezentat prin 9 companii – Distributie Energie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development, TMK Hydroenergy Power si CEZ ESCO Romania.
Grupul CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie a energiei electrice Electrica Oltenia SA.
Dupa procesul de separare a activitatilor (unbundling) incheiat cu succes in anul 2017, Distributie Energie Oltenia (fosta CEZ Distributie) asigura alimentarea cu energie electrica a sapte judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Teleorman si Valcea.
CEZ Vanzare este principalul furnizor de energie electrica din sud-vestul Romaniei, dar si furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienti casnici si industriali care depaseste 1,3 milioane de clienti.
Grupul CEZ detine in Romania si cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, in zona Dobrogea, la Fantanele, Cogealac si Gradina. Parcul Eolian a insemnat o investitie de 1,1 miliarde euro si contine 240 de turbine eoliene cu o putere totala instalata de 600 MW. Intreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ a fost pusa in functiune la sfarsitul anului 2012.
Totodata, incepand cu 2011, Grupul CEZ in Romania detine in portofoliul sau sistemul hidroenergetic de langa Resita, judetul Caras-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) si amenajarile hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug si Secu. Grupul CEZ a investit in reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Resita in scopul cresterii eficientei, capacitatea de productie ridicandu-se de la 18MW la circa 22 MW dupa finalizarea procesului de modernizare.
Incepand cu 2018, CEZ ESCO Romania ofera solutii de eficienta energetica in sectorul privat. Compania ofera servicii complete, de la consultanta la proiectare, de la management de proiect, la implementare proiectelor energetice complexe (solutii de incalzire, de racire si/ sau alimentare cu energie).
Despre Fundatia Progress
Fundatia Progress este o organizatie neguvernamentala care piloteaza initiative locale in domeniul educatiei/ formarii, (e-) incluziunii si dezvoltarii comunitare pe care le scaleaza apoi, la nivel national, drept bune practici, inovatoare si de impact, folosind bibliotecile publice ca hub-uri (puncte focale) de invatare pe tot parcursul vietii si centre de inovatie sociala pentru a ajunge la orice grup social, in special la cele marginale.