Contact Relatii Publice: media@evryo.ro
Incepand cu luna iulie a acestui an, gospodariile a doi fermieri mici din Dolj si Olt sunt alimentate cu energie verde, produsa de panourile fotovoltaice oferite de CEZ, in campania “Sadim energie pentru viitor”. Harta cu energie verde este completata de investitia in alte 10 centrale fotovoltaice donate de companie institutiilor de invatamant din 9 judete.
In luna iulie a fost finalizat procesul de instalare a panourilor fotovoltaice, in valoare de 15 000 euro, pentru Marian Daniel Sotorog, fermier din judetul Dolj, si Cristian Ilie, din judetul Olt.
CEZ si Aociatia Viitor Plus s-au ocupat de toate demersurile necesare acestui proces, de la montajul panourilor si pana la incheierea contractelor de prosumatori.
Astazi, panourile fotovoltaice sunt complet functionale si produc energie verde necesara pentru cultivarea pamantului in cele doua ferme.
Prin aceasta initiativa, compania energetica si-a propus sa vina in sprijinul agricultorilor din zona Olteniei care se confrunta cu problema din ce in ce mai severa a secetei. Energia produsa de panourile fotovoltaice va putea fi folosita pentru sistemele de irigatii care trebuie sa compenseze lipsa apei din surse naturale.
„Cu fiecare kilowatt obtinut din surse regenerabile, suntem tot mai aproape de un viitor verde. In contextul in care seceta este o amenintare tot mai mare pentru agricultura, panourile fotovoltaice reprezinta atat o modalitate de a reduce costurile cu utilitatile, dar si de a obtine energia necesara pentru irigatia culturilor. Atunci cand energia curata este pusa in folosul comunitatii, satisfactia noastra este chiar mai mare.” – Ondrej Safar, CEO CEZ Romania.
„Ne bucuram ca am dus la bun sfarsit inca un proiect de energie regenerabila, in parteneriat cu CEZ Romania. Un efort si o investitie mare pe termen scurt, dar cu efecte benefice pe termen lung. Pentru multi ani de acum inainte, 2 familii de mici fermieri din Olt si Dolj vor transforma energia solara in electricitate pentru intretinerea culturilor, cu costuri mult mai mici. Un model care trebuie extins in lupta noastra cu schimbarile climatice.” – Teia Ciulacu, Presedinte Asociatia Viitor Plus.
„Avand in vedere costurile pentru energie si faptul ca suntem o pepiniera la inceput de drum, panourile fotovoltaice sunt o mana de ajutor nepretuita, care ne permite sa ne dezvoltam, sa investim in instalatii de irigatii corespunzatoare necesitatilor plantelor, pe scurt, sa crestem atat calitativ, cat si cantitativ. Le transmitem celor de la CEZ sincere multumiri si suntem fericiti pentru ca ne-au ales.” – Cristian Ilie, fermier din judetul Olt.
Directia Oameni si Brand
CEZ Romania
29.07.2022
Despre Viitor Plus – Asociatia pentru Dezvoltare Durabila
Viitor Plus este o organizatie non-profit cu o experienta de peste 14 ani in dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educatie, voluntariat si infrastructura pentru mediu. Principalele programe derulate sunt: Adopta un copac!, Atelierul de Panza, RECICLETA, Harta Reciclarii, ecOprovocarea, BirouEco, Amenajarea eco-turistica a cascadei Bigar, Regenesys. Viziunea ViitorPlus: „Redescoperim impreuna legatura cu natura si investim in ceea ce lasam in urma noastra”.
Mai multe informatii pot fi regasite pe site-ul Asociatiei: www.viitorplus.ro