In acest moment, TMK Hydroenergy Power, a demarat procedura de achizitie pentru efectuarea lucrarilor de curatare a vegetatiei de pe suprafata lacului in vederea pregatirii lacului pentru montarea panourilor fotovoltaice.
In urma proiectului, pe lacul de linistire a centralei hidroelectrice Grebla, va fi amplasat un parc fotovoltaic plutitor, format din 1820 panouri fotovoltaice cu o putere de 550 W fiecare, rezultand o putere totala a centralei fotovoltaice de 1 MW.
▪ Lucrarile propuse pentru amenajarea parcului fotovoltaic:
- lucrari de amplasare a structurii flotante;
- lucrari de ancorare a structurii flotante;
- ancorarea structurii de peretii de beton ai lacului de linistire;
- stabilirea pozitiilor componentelor sistemului fotovoltaic.
▪ Lucrarile de constructii pentru sistemul fotovoltaic sunt:
- montarea suportilor panourilor;
- montare panouri fotovoltaice;
- montare invertoare;
- instalare linii electrice de joasa tensiune;
- instalare posturi de transformare si linii de medie tensiune.
Mentionam faptul ca implementarea proiectului se deruleaza in perioada 11.07.2022 – 30.09.2023 si implica o investitie totala de aproximativ 1.231.602 Euro.
Pentru realizarea investitiei, TMK Hydroenergy Power a accesat si a primit finantare nerambursabila prin programul ENERGY PROGRAMME IN ROMANIA si un grant de 60% (737.500 Euro) din valoarea totala a investitiei oferit de catre Innovation Norway.
Scopul investitiei este acela de a dezvolta primul sistem de energie fotovoltaica plutitoare de 1000 kW demonstrand beneficiile de mediu ale panourilor solare plutitoare profitand de sinergia dintre soare, apa si infrastructura electrica a TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ.
Proiectul se concentreaza, de asemenea, pe reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera ca obiectiv principal, cu o evitare a emisiilor legate de energie estimata de peste 332,622 t CO2 pe an si un total de 4.989,33 t CO2 pe 5 ani.
Obiectivele investitiei:
- utilizarea surselor regenerabile de energie electrica – productie estimata de 1087 MWh/an;
- reducerea anuala estimata a emisiilor de CO2 cu 333 tone echivalent CO2/an dupa implementare;
- reducerea costurilor de achizitie a energiei legate de consumul intern al acesteia;
- impactul pozitiv generat asupra mediului, prin construirea de centrale fotovoltaice;
- 2 angajati vor fi instruiti pentru utilizarea instalatiei de energie regenerabila - solara.
Producatorul de energie verde – TMK Hydroenergy Power continua investitiile in sistemul hidroenergetic din Caras Severin, cu scopul de a contribui la bunastarea comunitatii locale in care isi desfasoara activitatea, dar si pentru a sprijini Romania sa-si atinga tintele privind cota de energie verde.
Despre sistemul hidroenergetic din Caras - Severin
In data de 31 martie 2021, compania TMK Hydroenergy Power alaturi de celelalte companii din Grupul CEZ in Romania au fost achizitionate de fondurile administrate de Macquarie Asset Management (MAM), parte a Grupului Macquarie din Australia.
In decembrie 2010, Grupul CEZ in Romania a achizitionat 100% pachetul de actiuni al companiei care detinea sistemul hidroenergetic de langa Resita, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) si amenajarile hidro aferente de la Timis Trei Ape, Gozna, Valiug si Secu, avand o capacitate totala instalata de aproximativ 22 MW dupa procesul de retehnologizare si o productie de circa 70 GWh/an.
Despre granturilor acordate in cadrul Programului pentru energie in Romania, prin mecanismele financiare SEE si Norvegia, 2014-2021
Divizia Oameni si Brand
CEZ Romania
17.07.2023