Contact Relatii Publice: media@evryo.ro
Prima turbina a Parcului Eolian Fantanele-Cogealac a fost lansata pe data de 1 iunie 2010, la ora 17:25. Ultima a fost conectata la retea in aceasta dimineata, la mai putin de doi ani si jumatate fata de prima. "In ultima faza de finalizare a Parcului Eolian, am lucrat din greu si am conectat pana la 4 turbine pe saptamana. Acest Parc eolian este una dintre cele mai bune investitii ale noastre si de asemenea, unul dintre cele mai semnificative proiecte de acest fel la scara globala," a precizat Tomas Pleskac, Directorul Diviziei Distributie si Achizitii Externe. De cand a fost conectata prima turbina, Parcul Eolian a generat deja 1.646 TWh de energie electrica.
Parcul Eolian Fantanele-Cogealac este situat pe un lot de pamant unic intr-una dintre cele doua zone cu cel mai mare potential eolian din Europa, in regiunea romana Dobrogea, la 17 km de Marea Neagra. Fiecare dintre turbinele eoliene este inalta de 100 de metri si are un diametru al rotorului de 99 de metri.
Astazi am intrat in faza de testari, in timpul careia vom analiza cu atentie toti parametrii si performantele operatiunilor cu turbine eoliene. "Folosim o tehnologie de ultima generatie a turbinelor eoliene care asigura eficienta si siguranta ridicate intr-o gama larga de conditii meteo. Acest lucru mareste semnificativ capacitatea de productie a Parcului Eolian," a declarat Stephan Ritter, Manager General pentru Surse regenerabile in cadrul General Electric , care este principalul furnizor al turbinelor.
CEZ este, astfel, un pionier important in sectorul energiei eoliene din Romania. "Cand am intrat in acest proiect, Romania avea abia 14 MW capacitate instalata in turbine eoliene, iar acum doar in Parcul Eolian Fantanele-Cogealac sunt 600 MW instalati," a subliniat Ondrej Safar, Project Manager al Parcului Eolian Fantanele-Cogealac. CEZ a contribuit, astfel, in mod semnificativ la generarea unei mai mari cantitati de energie verde in Romania; anul trecut, CEZ a beneficiat de 40% cota pe piata locala de certificate verzi datorita noului Parc Eolian.
Grupul CEZ a achizitionat proiectul pentru construirea Parcului Eolian Fantanele-Cogealac de la Continental Wind Partners LLC in august 2008. Investitia totala a Grupului CEZ in acest proiect a ajuns la 1.1 miliarde de euro (aproximativ 27 miliarde de coroane cehesti). Cu toate acestea, rata de rentabilitate a investitiei este mare in acest caz; putin dupa primele 3 trimestre ale anului 2012, Parcul Eolian Fantanele-Cogealac a contribuit cu un miliard de coroane cehesti la rezultatele financiare totale ale Grupului CEZ pentru perioada mentionata.
Grupul CEZ va folosi experienta acumulata in timpul constructiei Parcului Eolian Fantanele-Cogealac, inclusiv pe cea a celor mai buni experti din Romania, pentru proiectul Eco-Wind planificat in Polonia. Pe aceeasi directie cu noua sa strategie, anuntata in decembrie 2011, CEZ a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al unei companii poloneze de renume dezvoltatoare de parcuri eoliene, Eco - Wind Construction Poland, care are un portofoliu de 15 proiecte aflate in diferite faze de implementare, cu o capacitate totala planificata de aproximativ 700 MW. In afara de aceste proiecte, CEZ a analizat, de asemenea, si alte oportunitati de investitii in energie regenerabila peste hotare.
Departamentul Comunicare Externa
CEZ Romania