Energia vine de la fiecare dintre noi

PPC Group ajunge la un acord pentru achizitionarea portofoliului de energie regenerabila a Grupului Evryo

Contact Relatii Publice: media@evryo.ro

In data de 06 august 2024, Grupul Public Power Corporation („PPC”) a fost de acord sa achizitioneze portofoliul de generare a energiei regenerabile operat de Grupul Evryo. Activele includ Parcul Eolian Evryo, operat de companiile Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development si sistemul hidroenergetic al Grupului Evryo – operat de TMK Hydroenergy Power.

De la punerea sa in functiune in 2012, Parcul Eolian Evryo este cel mai mare parc eolian terestru operational din Romania, situat in regiunea Dobrogei, in comunele Fantanele – Cogealac – Gradina, cu o capacitate instalata totala de 600 MW. Acesta este format din 240 de turbine eoliene de 100 metri inaltime, cu o putere individuala de 2,5 MW, o inaltime individuala de 100m si un diametru al rotorului de aproximativ 100 de metri. Excelenta operationala a fost o prioritate pentru echipa care opereaza Parcul Eolian Evryo, ceea ce a dus la dezvoltarea si implementarea unei serii de proiecte de optimizare si inovatie, inclusiv imbunatatirea eficientei prin intermediul generatoarelor Vortex si a capacitatii de stocare a energiei. In 2021, echipa operationala a obtinut un brevet international de inventie pentru un sistem unic de masurare si ajustare a alinierii palei, optimizand astfel capacitatea de productie.

Sistemul de energie hidro operat de TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului Evryo, include 4 centrale hidroelectrice (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) si facilitatile lor hidro asociate, cu o capacitate instalata totala de aproximativ 22 MW, in urma procesului amplu de reabilitare incheiat in 2013. Aceeasi orientare spre inovatie a guvernat operatiunile in activele hidro astfel incat, la inceputul anului 2024, a fost pusa in functiune prima Centrala Fotovoltaica Plutitoare din tara pe lacul Grebla. Capacitatea instalata a sistemului este de 1.000 kW si are ca scop principal reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si compensarea partiala a consumului intern din cadrul facilitatii hidro. Reducerea anuala estimata a emisiilor este de peste 333 tone de CO2.

Dupa finalizarea acestei tranzactii, Evryo se va concentra in continuare pe afacerea reglementata de distributie din portofoliul sau, Distributie Energie Oltenia, cu un obiectiv clar de a facilita tranzitia energetica in cel mai bun interes al celor 1,4 milioane de clienti din sud-vestul Romaniei.

Aceasta tranzactie este supusa aprobarilor standard de reglementare si se asteapta sa se incheie financiar pana la sfarsitul anului 2024.

Despre Grupul Evryo

Grupul Evryo detine cea mai mare retea de prosumatori din Romania si distribuie energie electrica intr-un sfert de tara. Aria sa de operare cuprinde 7 judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Teleorman si Valcea.

Evryo sustine comunitatea locala si dincolo de distributia energiei electrice, facilitand tranzitia energetica si dezvoltand proiecte de responsabilitate sociala.

Evryo – energia vine de la fiecare dintre noi.

Despre Parcul Eolian Evryo

Parcul Eolian este gestionat prin trei companii romanesti: Tomis Team SA, M.W. Team Invest SRL si Ovidiu Development SA. Cifrele cheie care descriu cel mai mare parc eolian terestru operational din Romania sunt:

• 240 turbine GE de 2,5 MW cu un diametru al rotorului si inaltimea turnului de 100 de metri;
  • 190 km de drumuri de acces;
  • 240 fundatii, in care s-au folosit 103.700 metri cubi de ciment si 9.900 tone de otel;
  • 140 km de circuite electrice subterane de 33 kV (420 km de cabluri subterane de 33 kV);
  • 75 km de circuite electrice subterane de 110 kV (225 km de cabluri subterane de 110 kV);
  • 7 statii de transformare 33/110 kV;
  • 3 sisteme de stocare a energiei BESS de 6 MW, care asigura stocarea a 1% din energia produsa de parc;
  • acces la reteaua de transport al energiei electrice prin statia Tariverde 110/400 kV;
  • productia anuala medie pentru ultimii 3 ani este de peste 1.300.000 MWh.

Despre TMK Hydroenergy Power

Reabilitarea din 2013 a celor 4 centrale hidroelectrice si a statiei de pompare a implicat inlocuirea echipamentelor de generare (ansambluri de turbine, generatoare si pompe) si a echipamentelor asociate, care au inclus lucrari extinse de modernizare si adaptare (reconstructia fundatiilor, sistemelor de admisie etc.), modernizarea si integrarea statiilor de transformare asociate (6/35 kV) in SCADA si statia care asigura conexiunea la reteaua de distributie (6/35/110 kV), instalarea echipamentelor moderne de control si comanda si lucrari la infrastructura de generare (lucrari de reparatie la canale etc.).

In ultimii ani, TMK a dezvoltat 2 proiecte care au beneficiat de fonduri nerambursabile:

Lacul Grebla – Centrala Fotovoltaica Plutitoare

• Obiectivul proiectului a fost punerea in functiune a primului sistem fotovoltaic plutitor din Romania de 1.000 kW, evidentiind beneficiile de mediu ale panourilor solare plutitoare, impreuna cu sinergia dintre soare, apa si infrastructura electrica a companiei.
  • Proiectul utilizeaza corpul de apa al lacului Grebla, cu o suprafata de 30.420 m².
  • Obiectivul principal al proiectului a fost reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, precum si compensarea partiala a consumului intern din cadrul facilitatii hidro. Reducerea anuala estimata a emisiilor este de peste 333 tone de CO2.

Breazova 2

• TMK a obtinut 300.000 de euro din fonduri norvegiene pentru microhidrocentrala Breazova 2, acoperind aproximativ 40% din investitia totala necesara. Microhidrocentrala este situata pe barajul Valiug, situat in centrul sistemului de energie hidro.
  • Barajul Valiug are un volum de aproximativ 1 milion m³ si un debit anual de apa de 35 pana la 50 milioane m³/an.
  • Capacitatea instalata a CHE Breazova 2 este de 0,367 MW, rezultand intr-o productie anuala de aproximativ 1600 MWh.
  • Obiectivele principale ale proiectului sunt cresterea productiei de energie electrica din surse regenerabile si acoperirea partiala a consumului intern din cadrul infrastructurii de energie hidro.