Energia vine de la fiecare dintre noi

Care sunt pasii necesari pentru alimentarea cu energie electrica a unui loc de consum?

Contact Relatii Publice: media@evryo.ro

A) Primul pas il reprezinta solicitarea avizelor de amplasament care este obligatorie pentru situatiile in care:

  • avizul de amplasament se regaseste in lista cu avizele si acordurile legale, necesare in vederea autorizarii, prevazute, conform legii, in certificatul de urbanism;
  • constructia respectiva va fi/este amplasata in zona de siguranta a capacitatilor energetice.

Orice client care se adreseaza operatorului de retea din zona, prin Centrele de Relatii cu Clientii din cadrul Companiei CEZ, pentru obtinerea avizului de amplasament trebuie sa cunoasca si sa parcurga urmatorii pasi:

1. Depune cererea de emitere aviz de amplasament (AA)/coexistenta impreuna cu documentatia anexata. Aceasta documentatie trebuie sa contina :

  • certificatul de urbanism, in copie;
  • plan de incadrare in teritoriu, la scara, in doua exemplare, vizat de catre emitentul certificatului, anexa la certificatul de urbanism;
  • plan de situatie, respectiv plan privind constructiile subterane, la scara, in doua exemplare, cu amplasarea obiectivelor investitiei, vizat de catre emitentul certificatului, anexa la certificatul de urbanism. Din acestea trebuie sa rezulte clar coordonatele viitoarei constructii sau instalatii, in plan orizontal si vertical fata de puncte de reper fixe existente in teren, pentru a putea fi stabilita pozitia fata de retelele electrice din zona.
  • actul de proprietate sau orice alt inscris care atesta dreptul de folosinta asupra terenului, incintei ori cladirii.

2. Primeste factura de achitare a contravalorii emiterii taxei aviz amplasament;

3. Achita factura pentru emitere aviz;

4. Primeste avizul de amplasament favorabil sau nefavorabil, in functie de respectarea conditiilor de apropiere/coexistenta cu instalatiile electrice din zona si a etapelor de urmat in cazul in care obiectivul propus afecteaza retelele electrice.

B) Al doilea pas pentru racordarea la reteaua de distributie a energiei electrice, este obtinerea avizului tehnic de racordare (ATR).

1. Pentru obtinerea ATR, solicitantul trebuie sa depuna direct la orice Centrele de Relatii cu Clientii din cadrul Companiei CEZ urmatoarele documente:

  • Cerere de racordare completata de catre solicitant
  • Avizul de amplasament, in copie, daca acesta este necesar conform reglementarilor, pentru obiectivul sau instalatia ce se realizeaza pe locul de consum respectiv;
  • Certificatul de urbanism in termen de valabilitate, in cazul constructiilor existente, actul de proprietate, respectiv contractul de inchiriere, in copie;
  • Planul de situatie la scara, cu amplasarea in zona a locului de consum, vizat de emitentul certificatului de urbanism, ca anexa la acesta, pentru constructiile noi sau pentru constructiile existente care se modifica, in copie. Pentru constructiile existente care nu se modifica este suficienta schita de amplasament, cu coordonate din care sa rezulte precis pozitia locului de consum;
  • Actul de proprietate sau orice alt inscris care atesta dreptul de folosinta asupra terenului, incintei ori cladirii in care se constituie locul de consum pentru care se solicita racordarea, in copie. In cazul spatiilor inchiriate, este necesar si acordul notarial al proprietarului pentru executarea de lucrari in instalatiile electrice;
  • Actul de identitate al celui care solicita ATR-ul, in copie;

2. Pentru emiterea avizului tehnic de racordare trebuie achitata o taxa pe baza de tarife reglementate de ANRE. Factura pentru acesta taxa este emisa cu ocazia depunerii documentatiei complete. Valoarea tarifului pentru emiterea avizului tehnic de racordare este in functie de puterea electrica solicitata a fi absorbita de receptoarele utilizate, conform listei de tarife pentru emiterea avizelor tehnice de racordare. Mentionam ca si dovada platii tarifului reglementat pentru emiterea avizului tehnic de racordare trebuie atasata la dosar, in copie.

3. Dupa depunerea documentatiei complete, operatorul de distributie va intocmi fisa de solutie si va emite, in maxim 30 zile, avizul tehnic de racordare in care se va preciza solutia tehnica de alimentare si contravaloarea realizarii instalatiei de alimentare. Daca pentru stabilirea solutiei de alimentare este necesar sa se intocmeasca un studiu de solutie, atunci emiterea ATR se va prelungi cu perioada de intocmire si avizare a acestui studiu de solutie.

4. Avizul tehnic de racordare, insotit de contractul de racordare si cererea pentru incheierea acestuia, va fi trimis solicitantului, pentru completare cerere, semnare contract de racordare si depunere direct la orice Centru de Relatii cu Clientii din cadrul Companiei CEZ

5. Depunerea contractului de racordare si a documentelor solicitate in acesta, trebuie facuta in maxim 3 luni pentru racordarea la joasa si medie tensiune, de la data emiterii ATR, dupa care se va emite factura pentru contravaloarea realizarii instalatiei de alimentare specificata in avizul tehnic de racordare, iar dupa achitare se va executa instalatia de racordare, in termenul specificat in contractul de racordare.

6. Punerea sub tensiune a instalatiilor electrice se face dupa depunerea documentatiei instalatiei de utilizare (Dosar de realizare/ verificare instalatie de utilizare), incheierea conventiei de exploatare cu operatorul de retea (daca este cazul) si a contractului pentru furnizarea energiei electrice.

Clientii au la dispozitie mai multe informatii despre racordarea la reteaua de distributie a energiei electrice prin intermediul Info Linia CEZ, la numarul unic 0251 929 (apel cu tarif normal in reteaua nationala), online, accesand www.cez.ro sau la orice Centru de Relatii cu Clientii.

Departamentul PR
CEZ Romania