Contact Relatii Publice: media@evryo.ro
1) Primul pas pentru racordarea la reteaua de distributie a energiei electrice, este obtinerea avizului tehnic de racordare (ATR). Pentru obtinerea acestuia, solicitantul trebuie sa depuna direct la orice Centru de Relatii cu Clientii din cadrul Companiei CEZ sau prin servicii de corespondenta la adresa: CEZ Romania SA, localitatea Targu Jiu, strada Bulevardul Republicii, numarul 17, cod postal 210152, judetul Gorj, urmatoarele documente:
Precizam consumatorilor ca, in cazul in care la deplasarea la fata locului se constata ca obiectivul propus a fi alimentat afecteaza zona de siguranta si protectie a retelelor electrice de distributie, operatorul de retea va instiinta in scris utilizatorul ca pentru emiterea ATR-ului trebuie sa fie obtinut Avizul de amplasament favorabil, in conditile stabilite de reglementerile autoritatilor competente.
2) Pentru emiterea avizului tehnic de racordare trebuie achitata o taxa pe baza de tarife reglementate de ANRE. Factura pentru acesta taxa este emisa cu ocazia depunerii documentatiei complete. Valoarea tarifului pentru emiterea avizului tehnic de racordare este in functie de puterea electrica solicitata a fi absorbita de receptoarele utilizate, conform listei de tarife pentru emiterea avizelor tehnice de racordare. Mentionam ca dovada platii tarifului reglementat pentru emiterea avizului tehnic de racordare se descarca in conturile CEZ Distributie prin virament bancar, iar depunerea unei copii la ghiseul CRC este optionala, acest lucru putand urgenta avansarea catre etapa urmatoare privind racordarea utilizatorului.
3) Dupa depunerea documentatiei complete, operatorul de distributie va intocmi fisa de solutie si va emite, in maxim 30 zile, avizul tehnic de racordare in care se va preciza solutia tehnica de alimentare si contravaloarea realizarii instalatiei de alimentare, stabilita prin tariful de racordare specificat in ATR-ul emis. Facem precizarea ca, in cazul in care la fata locului exista mai multe solutii de alimentare a locului de utilizare propus, atunci pentru stabilirea solutiei optime de alimentare, din punct de vedere tehnico economic, este nevoie sa se intocmeasca un studiu de solutie (SS), costurile intocmirii lui fiind suportate de utilizator. In acest caz termenul de emitere a ATR-ului se va prelungi cu termenul de emitere a SS-lui, dar nu mai mult cu 30 zile calendaristice.
4) Avizul tehnic de racordare, insotit de contractul de racordare si cererea pentru incheierea acestuia, va fi trimis solicitantului, pentru completare cerere, semnare contract de racordare si depunere direct la orice Centru de Relatii cu Clientii din cadrul Companiei CEZ sau prin servicii de corespondenta la adresa: CEZ Romania SA, localitatea Targu Jiu, strada Bulevardul Republicii, numarul 17, cod postal 210152, judetul Gorj.
5) Depunerea contractului de racordare semnat si a documentelor solicitate in acesta, trebuie facuta in maxim 12, de la data emiterii ATR. La depunerea acestuia Centrul de Relatii cu Clientii va emite factura pentru plata tarifului de racordare, ce consta in contravaloarea realizarii instalatiei de alimentare specificata in avizul tehnic de racordare, iar dupa achitare se va executa instalatia de racordare, in termenul specificat in contractul de racordare. Mentionam ca plata tarifului de racordare se descarca in conturile CEZ Distributie, prin virament bancar, iar depunerea unei copii la ghisul CRC este benevola, acest lucru putand urgenta trecerea in urmatoarea faza privind racordarea utilizatorului. Amintim consumatorilor faptul ca, pana la semnarea contractului de racordare, daca utilizatorul doreste, poate solicita incredintarea realizarii lucrarilor de alimentare unei societati atestate ANRE, selectata de el. In acest caz operatorul de retea va reface calculul tarifului de racordare si termenul de realizare a lucrarilor in functie de negocierile purtate intre utilizator si societatea aleasa de el, aceste negocieri fiind concretizate intr-un proces verbal de negociere ce se va depune la operatorul de retea.
6) Dupa depunerea contractului de racordare semnat si dupa achitarea tarifului de racordare, operatorul de retea se va ingriji de realizarea lucrarilor de alimentare in conditiile stabilite in contractul de racordare incheiat cu utilizatorul. Atragem atentia asupra faptului ca realizarea instalatiei de utilizare, ce deserveste incinta locului de consum nu este prevazuta in contractul de racordare, aceasta trebuind realizata separat de utilizator pe cheltuiala sa, cu firme atestate in domeniu, pana la finalizarea realizarii lucrarilor de alimentare, prevazute in contractul de racordare.
7) Dupa receptia lucrarilor de realizare a instalatiei de alimentare si depunerea de catre utilizator a dosarului instalatiei de utilizare (Dosar de realizare/ verificare instalatie de utilizare), operatorul de retea va emite in maxim 10 zile calendaristice Certificatul de racordare, care atesta faptul ca sunt realizate toate conditiile de racordare la reteaua electrica al locului de utilizare respectiv.
8) Punerea sub tensiune a instalatiilor electrice se face dupa emiterea Certificatului de racordare, incheierea conventiei de exploatare cu operatorul de retea (daca este cazul) si a contractului pentru furnizarea energiei electrice.
Clientii au la dispozitie mai multe informatii despre racordarea la reteaua de distributie a energiei electrice prin intermediul Info Linia CEZ, la numarul unic 0251 929 (apel cu tarif normal in reteaua nationala), online, accesand www.cez.ro sau la orice Centru de Relatii cu Clientii.
Departamentul PR
CEZ Romania