Contact Relatii Publice: media@evryo.ro
Tranzactiile cu energie electrica se desfasoara pe piata concurentiala, in mod transparent, public, centralizat si nediscriminatoriu, in conformitate cu Legea Energiei (legea 123/2012).
Fiecare tranzactie desfasurata se raporteaza lunar catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), autoritatea publica responsabila cu monitorizarea tranzactiilor.
Legislatia in vigoare prevede urmatoarele modalitati de cumparare/ vanzare a energiei electrice:
Administrarea modalitatilor de achizitionare, respectiv vanzare a energiei enumerate anterior se afla in responsabilitatea OPCOM, societate cu capital de stat si operator comercial al pietei de energie electrica.
Pentru a eficientiza preturile pe care le ofera clientilor sai, venind astfel in intampinarea nevoii acestora referitoare la un pret avantajos, furnizorii au posibilitatea si ar trebui sa achizitioneze energie de pe toate pietele de energie electrica puse la dispozitie de legislatia in vigoare.
In functie de disponibilitatea fiecarei companii cu privire la risc, ponderea cumpararii sau a vanzarii energiei electrice pe diferitele piete enumerate mai sus poate sa varieze. Spre exemplu, cei care sunt deschisi la un procent de risc mai mare, achizitioneaza energie electrica preponderent pe Piata pentru Ziua Urmatoare. Aceasta este o piata pe termen scurt si cu volatilitate foarte ridicata, iar fluctuatiile de pret vor fi resimtite imediat de catre client. Similar cu alte ramuri ale economiei, pietele care au drept obiect contracte pe termen lung, mai mare de o luna, sunt caracterizate de o stabilitate mai proeminenta, un pret mai ridicat, oferind garantia de a nu fi expuse la fluctuatiile de pe pietele pe termen scurt.
Departamentul PR, Brand si Marketing
CEZ Romania