Energia vine de la fiecare dintre noi

Asigura constructiei si vietii tale siguranta maxima

Contact Relatii Publice: media@evryo.ro

Aviz de amplasament: ce este, cum si in cat timp il pot obtine
Orice constructie noua este conditionata de un aviz de amplasament de la Operatorul de Distributie, daca aceasta afecteaza zona de siguranta si protectie a retelelor electrice de distributie.
Acesta reprezinta raspunsul scris al operatorului de retea cu privire la amplasarea unei constructii fata de liniile electrice ale operatorului.

Pentru a obtine avizul de amplasament sunt necesare urmatoarele documente:

  • Cerere obtinere aviz amplasament;
  • Act de proprietate (original + copie);
  • Certificatul de urbanism (original + copie);
  • Plan de situatie la scara de maxim 1:500 in 2 exemplare, anexa la certificatul de urbanism;
  • Plan de incadrare, anexa la certificatul de urbanism, in zona la scar[ de maxim 1:5000 in 2 exemplare, "Vizat spre Neschimbare" de comisia de urbanism;
  • Copia actului de identitate al proprietarului;
  • Copie dupa chitanta cu care s-a achitat contravaloarea tarifului pentru emiterea avizului de amplasament.

Documentele se pot depune la orice Centru de Relatii cu Clientii sau se pot transmite prin Posta la adresa: CEZ Romania SA, localitatea Targu Jiu, strada Depozitelor, numarul 2, judetul Gorj, cod postal 210152, urmand ca in 15 zile calendaristice de la depunerea cererii si documentatiei complete sa fie emis avizul de amplasament si transmis solicitantului prin posta.

Referinte privind constructia in apropierea liniilor electrice:
Este interzisa construirea sub liniile electrice de Joasa Tensiune sau Medie Tensiune, conform reglementarilor legale in vigoare.
Avizul de amplasament include toate detaliile legate de linia electrica aeriana sau subterana, fiind important de respectat distantelor minime reglementate:
- In cazul liniilor electrice aeriene de 20 kV - distanta minima intre conductorul extrem si cea mai apropiata parte a cladirii sa fie de minim 4,5 m;
- in cazul posturilor de transformare aeriene - distanta minima intre postul de transformare si cea mai apropiata parte a cladirii sa fie de minim 20 m;
- In cazul liniilor electrice aeriene de 110 kV - distanta minima intre conductorul extrem si cea mai apropiata parte a cladirii sa fie de minim 4 m;
- In cazul liniilor electrice aeriene de 220 kV - distanta minima intre conductorul extrem si cea mai apropiata parte a cladirii sa fie de mimim 5 m;
- In cazul liniilor electrice aeriene de 400 kV - distanta minima intre conductorul extrem si cea mai apropiata parte a cladirii sa fie de mimin 7 m.

Neimportanta acordata acestor limitari pune in ilegalitate constructia, astfel nerespectandu-se prevederile avizului de amplasament. Acest lucru va duce la emiterea unui aviz de amplasament nefavorabil, facand imposibila racordarea constructiei la reteaua electrica de distributie.

Extinderea sau modernizarea unei locuinte deja construite
Lucrarile de extindere sau modernizare a locuintei, care aduc un plus de siguranta si confort consumatorilor, se pot derula in baza unui aviz din partea operatorului de distributie.

Modificarile neautorizate care vizeaza si instalatiile electrice sunt interzise deoarece prezinta pericol de incendiu cu consecinte deosebit de grave pentru viata persoanelor din cladirile modificate, cat si pentru integritatea constructiilor si instalatiilor.

Printre lucrarile de extindere sau modernizare ce pot afecta instalatiile electrice, amintim:

  • inglobarea in interiorul constructiilor a instalatiilor exterioare (firide de bransament, console, blocuri de masura si protectie, cat si partial racordurile bransamentelor electrice);
  • acoperirea firidelor de bransament, a blocurilor de masura si protectie, cat si partial a racordurilor bransamentelor electrice cu materiale combustibile (spre exemplu polistirenul de la izolarea termica a constructiilor);
  • demolarea zidurilor pe care sunt amplasate echipamentele electrice, cu risc de deteriorare/ rupere a sigililor si a instalatiilor electrice.

Responsabilitatea modificarilor asupra constructiilor realizate, ce afecteaza instalatiile de alimentare cu energie electrica, fara acordul distribuitorului de energie electrica, revine consumatorului, fapt ce este reglementat legal (Legea 123/10.07.2012 - articolele 61 si 91).
Reamintim consumatorilor ca pentru informatii suplimentare se pot adresa operatorilor de la Info Linia CEZ, apeland numarul unic 0251 929, apel cu tarif normal in reteaua nationala.

Departamentul Relatii Publice, Brand si Marketing
CEZ Romania