Energia vine de la fiecare dintre noi

Localitatea Smardioasa este frecvent afectata de intreruperi in alimentarea cu energie electrica ca urmare a interventiilor neautorizate

Contact Relatii Publice: media@evryo.ro

Desi la sfarsitul anului 2015, aproximativ 240 de consumatori din zona de nord a localitatii Smardioasa, au beneficiat de lucrari de modernizare a liniei electrice de joasa tensiune aferenta postului de transformare 4494, eforturile depuse de operatorul CEZ Distributie la sfarsitul anului 2015 sunt diminuate de improvizatiile celor care aleg sa intervina neautorizat asupra conductoarele electrice.

Aceste lucrari au avut ca scop imbunatatirea calitatii energiei distribuite si sporirea confortului consumatorilor care locuiesc la iesirea din localitate spre Branceni, insa interventiile neautorizate repetate afecteaza continuitatea alimentarii cu energie electrica a zonei.

Mentionam faptul ca de la inceputul anului 2016 operatorul CEZ Distributie a intreprins numeroase actiuni pentru prevenirea si combaterea fenomenului de interventie neautorizata la reteaua de distributie a energiei electrice, in urma carora a fost identificat un numar foarte mare de interventii neautorizate. Pentru 15 dintre acestea au fost intocmite si documente de actionare in instanta. Aceste actiuni au presupus demontarea instalatiilor improvizate, si incheierea unor Note de Constatare privind consumul fraudulos de energie electrica.

Operatorul de distributie va continua sa faca demersuri pentru eliminarea acestor interventii neautorizate care pun in pericol nu doar alimentarea cu energie electrica ci si siguranta cetatenilor, improvizatiile putand conduce oricand la accidente grave prin electrocutare sau chiar incendii. Precizam ca vor fi intensificate controalele in zona, operatorul de distributie avand in vedere sa protejeze astfel consumatorii de buna credinta ale caror locuri de consum sunt alimentate conform legislatiei in vigoare.


Accidente grave sau incendii

Subliniem faptul ca sustragerea energiei electrice din reteaua de joasa tensiune reprezinta un risc atat pentru cei care se racordeaza in mod ilegal, cat si pentru consumatorii din vecinatate.
Orice interventie neautorizata, precum si utilizarea unor instalatii improvizate, pot genera oricand accidente grave sau incendii, ducand la pierderi de vieti omenesti si daune materiale semnificative.

De asemenea aceste interventii au impact direct asupra calitatii alimentarii cu energie electrica a consumatorilor. Ele determina variatii de tensiune si intreruperi ale alimentarii cu energie electrica, provocand astfel disconfort mai ales pentru persoanele care consuma energie electrica avand contracte incheiate de furnizare a energiei electrice si respectand prevederile legale in vigoare.

Caracterul infractional al interventiilor neautorizate

Mentionam totodata ca sustragerea de energie electrica constituie infractiune de furt si se pedepseste conform legilor in vigoare.
Articolul 228 din Codul Penal si Legea nr. 123/2012 "Legea energiei electrice", precizeaza explicit ca deteriorarea, modificarea fara drept sau blocarea functionarii echipamentului de masurare a energiei electrice livrate ori modificarea fara drept a componentelor instalatiilor energetice constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Totodata, executarea sau folosirea de instalatii clandestine in scopul racordarii directe la retea sau pentru ocolirea echipamentelor de masurare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

Departamentul Relatii Publice, Brand si Marketing
CEZ Romania