Energia vine de la fiecare dintre noi

Contractul de furnizare a energiei electrice pe intelesul tuturor

Contact Relatii Publice: media@evryo.ro

Contractul, piatra de temelie in relatia cu furnizorul, prezinta specificatii pentru toate categoriile de clienti:

  • pentru clientii casnici, beneficiari ai serviciului universal, precum si pentru agentii economici care beneficiaza de serviciul universal (agenti economici cu un numar de angajati mai mic de 50 si o cifra de afaceri mai mica de 10 mil euro/an), contractele sunt reglementate, iar furnizorul nu poate modifica prevederile acestora, insa le poate completa in sensul unei mai bune clarificari a continutului, cu prevederi specifice, conform intelegerii partilor, cu conditia ca acestea sa nu fie contrare prevederilor din contractul - cadru reglementat.
  • pentru restul agentilor economici, contractul poate fi negociat cu furnizorul. Chiar daca reprezinta vointa partilor, si acest tip de contract trebuie sa respecte reglementarile si legile aplicabile domeniului energetic.

In parcurgerea unui contract de furnizare a energiei, pentru confortul sau, clientul trebuie sa acorde o atentie sporita urmatoarelor aspecte:

  • pretul sau tariful care este mentionat in contract, precum si taxele suplimentare care se includ in factura, stabilite in conformitate cu prevederile actelor normative in vigoare (certificate verzi, contributia pentru cogenerare de inalta eficienta, acciza, TVA, etc). Clientul beneficiar al serviciului universal poate sa-si aleaga tipul de pret/ tarif reglementat stabilit de ANRE care ii este mai favorabil in functie de curba de consum si care ii poate reduce contravaloarea facturii. Pe piata concurentiala, clientul poate negocia pretul cu furnizorul sau poate opta pentru o oferta - tip, in cazul in care se incadreaza categoriei de clienti casnici si/ sau agenti economici mici pentru care este intocmita oferta.
  • valabilitatea pretului/ tarifului - ca in orice domeniu de activitate, pe piata concurentiala apar furnizori care ofera preturi situate sub nivelul pietei, dar care cresc preturile pe perioada de derulare a contractului; pe piata reglementata, valabilitatea tarifelor reglementate este stabilita de catre ANRE.
  • termenii de plata si conditiile de reziliere a contractului - este dreptul clientului de a denunta contractul cu 21 de zile inainte de a se produce efectele rezilierii, insa exista furnizori care introduc clauze penalizatoare in cazul exercitarii acestui drept inainte de terminarea la termen a contractului.

Ca orice contract, si cel de furnizare a energiei electrice are o serie de clauze general valabile, cum ar fi:

  • identitatea partilor contractante si reprezentantii legali ai acestora, cu precizarea adresei sediului/ domiciliului si a datelor de contact;
  • obiectul si durata contractului;
  • pretul sau tipul de tarif aplicat, modalitatile si conditiile de plata;
  • drepturile si obligatiile partilor contractante;
  • obligatia de plata a furnizorului pentru toate daunele provocate din culpa sa, clientului final;
  • anexele contractului de furnizare a energiei electrice;
  • dreptul de denuntare unilaterala a contractului de furnizare de catre clientul final;
  • anexele contractului de retea incheiat cu Operatorul Retelei la care este racordat locul de consum;
  • clauze specifice categoriei de client casnic prevazute in actele normative in vigoare;

In curand, vom aduce in atentia clientilor beneficiari ai serviciului universal un noul model de contract - cadru, care urmeaza sa fie emis de catre ANRE.

Informatii suplimentare cu privire la continutul contractului de furnizare a energiei, pot fi regasite pe site-ul www.cez.ro sau www.anre.ro.

Departamentul PR, Brand si Marketing
CEZ Romania