Contact Relatii Publice: media@evryo.ro
Grupul CEZ in Romania continua seria investitiilor in judetul Caras-Severin, dupa finalizarea proiectului de retehnologizare a sistemului hidroenergetic de pe Barzava Superioara, cu modernizarea sistemului integrat de instiintare - alarmare a populatiei din aval de barajele Gozna, Valiug, Secu si Timis Trei Ape. Proiectul a fost demarat si dezvoltat cu stransa colaborare a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Semenic" Caras-Severin si cu sprijinul Consiliului Judetean Caras-Severin si al Prefecturii Caras-Severin.
Anvergura deosebita a proiectului este data si de faptul ca studiul de inundabilitate acopera tot traseul Barzavei pana la iesirea din tara si cuprinde situatia administrativa actuala a acestora, dupa mai bine de 20 de ani de la ultimul studiu realizat.
Beneficiarii directi ai modernizarii in valoare de peste 400.000 de euro sunt membrii comunitatilor din aval de barajele Gozna, Valiug, Secu si Timis Trei Ape, dar si autoritatile publice locale care pot raspunde rapid unei eventuale situatii de criza.
Investitia raspunde prevederilor Legii Protectiei Civile 481/2004, Ordinului 886/2005 pentru aprobarea Normelor tehnice privind Sistemul national integrat de instiintare, avertizare si alarmare a populatiei si Ordinului 1259/2006 pentru aprobarea Normelor tehnice privind organizarea si asigurarea activitatii de instiintare, avertizare, prealarmare si alarmare in situatii de protectie civila. In prima etapa au fost efectuate studiul de inundabilitate, studiul de audibilitate si planurile de aparare, respectiv actiune in caz de accident la baraje, iar in cea de-a doua etapa au fost executate lucrari de modernizare a sistemului de instiintare - alarmare. Lucrarile executate au constat in montarea de echipament performant in CHE Grebla, ISU Semenic Caras-Severin, ISU Banat Timis, Repetor Semenic, Repetor Dealul Lupacului, Baraj Gozna, Baraj Secu, Primaria Valiug, Primaria Berzovia, Scoala Generala Ghertenis si SVSU Ramna sub forma unui sistem centralizat monitorizat din 2 dispecerate instalate in CHE Grebla si ISU Semenic, functionale de la finalul lunii februarie 2015.
Prin aceasta investitie, Grupul CEZ in Romania isi consolideaza parteneriatul pe termen lung cu comunitatea locala si autoritatile publice responsabile pentru siguranta acesteia. Dna Madalina Bica, Director General si Administrator al TMK Hydroenergy Power - parte a Grupului CEZ in Romania, declara: „Pentru CEZ, judetul Caras-Severin are o importanta speciala pentru ca face parte din portofoliul nostru de productie de energie verde, dar si pentru ca ne simtim acasa. Am fost incurajati si ne-am bucurat de increderea comunitatii locale pe tot parcursul proiectului de retehnologizare, iar eforturile noastre au avut ca rezultat un sistem hidroenergetic performant, prietenos cu mediul inconjurator si sigur. Investitia in sistemul de instiintare - alarmare este inca o expresie a angajamentului pe care ni l-am asumat fata de comunitatea locala, dar si al colaborarii solide dintre companie si institutiile publice din judet."
Departamentul Relatii Publice, Brand si Marketing
CEZ Romania
Despre Proiectul de Retehnologizare
In perioada 2012 - 2013, TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ in Romania, a demarat proiectul de retehnologizare a sistemului hidroenergetic de pe Barzava Superioara. Acesta este un proiect fara precedent in istoria sistemului, iar valoarea sa depaseste 30 milioane de euro.
Noile echipamente montate in cele 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel I, Crainicel II si Breazova) indeplinesc criterii inalte de performanta si includ turbine, generatoare, module GIS si transformatoare, celulele electrice si dulapuri de automatizare, echipamente automate de curatare a apei, fiind produse de companii cu experienta in domeniu din Germania, Italia, Cehia si Norvergia.
Totodata, unul dintre avantajele majore pentru comunitate aduse de retehnologizare este realizarea racordarii directe la Sistemul Energetic National a satelor Brebu Nou si Garana, precum si alimentarea de rezerva pentru zona Valiug - Muntele Semenic.
In urma punerii in functiune a noilor echipamente, randamentul productiei de energie hidro a crescut cu aproximativ 20%, iar nivelul de protectie a mediului a fost imbunatatit.
Capacitatea de productie in urma retehnologizarii a crescut de la 15 MW (pre-modernizare) la 22 MW (post-modernizare).