Energia vine de la fiecare dintre noi

Clientii CEZ Vanzare care utilizeaza energia electrica pentru incalzirea locuintei pot beneficia de ajutor pe perioada sezonului rece

Contact Relatii Publice: media@evryo.ro

Ajutorul pentru energie electrica se acorda consumatorilor vulnerabili care nu detin alta forma de incalzire, precum si consumatorilor vulnerabili care din motive tehnologice sau economice au fost debransati de la furnizarea energiei termice sau a gazelor naturale si care au contracte valabile de furnizare a energiei electrice, iar consumul este realizat respectand conditiile prevazute in contract.

Pentru incalzirea locuintei, ajutorul se acorda pe baza de cerere si declaratie pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia (conform articolului 10 al Ordonantei de Urgenta 70/2011).
In acest sens, titularul ajutorului are obligatia de a garanta corectitudinea si veridicitatea informatiilor, mentionand corect componenta familiei, veniturile membrilor acesteia, precum si bunurile mobile si imobile detinute, asa cum sunt acestea definite in formularul prevazut.

Formularele de cerere si declaratie pe propria raspundere sunt puse la dispozitia solicitantilor de catre primariile aferente comunei, orasului sau municipiului in a carei raza teritoriala se afla locuinta de domiciliu. Familiile si persoanele singure care indeplinesc conditiile prevazute in prezenta Ordonanta de Urgenta depun individual cererile si declaratiile pe propria raspundere la primarie pana la data de 15 octombrie a fiecarui an, cu posibilitate de prelungire de 15 zile.

In situatia in care consumatorii vulnerabili indeplinesc conditiile prevazute, stabilirea dreptului de primire a ajutorului pentru incalzirea locuintei se face prin dispozitia Primarului, dupa cum urmeaza:

  • incepand cu luna depunerii cererii pentru cei care au depus documentele pana la data de 20 a lunii respective;
  • incepand cu luna urmatoare pentru cei care au depus documentele dupa data prevazuta la lit. a);
  • incepand cu luna depunerii cererii pentru beneficiarii de ajutor social al caror drept de ajutor social este stabilit incepand cu acea luna indiferent de data la care a fost depusa cererea;

In vederea stabilirii dreptului, pot fi solicitate de catre Primarii acte doveditoare care atesta componenta familiei si veniturile realizate de membrii acesteia, precum si acte doveditoare privind locuinta sau bunurile detinute de acestia, inclusiv in alte unitati administrativ-teritoriale.

Primarul stabileste dreptul solicitand informatii pe baza de protocol altor institutii/autoritati sau dupa caz, cerand documente doveditoare solicitantilor. In situatia in care pe baza documentelor doveditoare prezentate de solicitant exista suspiciuni cu privire la acordarea dreptului, pentru stabilirea acestuia pot fi solicitate anchete sociale efectuate de serviciul public de asistenta sociala. Precizam ca fac exceptie beneficiarii de ajutor social si beneficiarii de alocatii pentru sustinerea familiei pentru care au fost efectuate anchetele sociale in prealabil (in baza modificarilor si completarilor aduse Legii nr 416/2001 si a Legii 277/2010).

In cazul solicitarii ajutoarelor pentru energie electrica, anchetele sociale se efectueaza obligatoriu pentru toate situatiile, in termen de 15 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii, in vederea verificarii sistemului de incalzire utilizat (pentru a se asigura respectarea prevederilor art. 10, din Ordonanta de Urgenta 70/2011).

Dispozitiile Primarului contin numele si prenumele titularului, cuantumul ajutorului acordat in conditiile art. 10 si perioada de acordare a acestuia.

Stabilirea dreptului la ajutor se comunica pana la data de 15 noiembrie, cu posibilitate de prelungire de 15 zile, titularilor ajutoarelor pentru incalzirea locuintei, direct si/sau prin intermediul furnizorilor de energie electrica.
Primarii vor transmite furnizorilor de energie electrica, precum si agentiilor teritoriale situatia centralizatoare privind titularii ajutoarelor, venitul net lunar pe membru de familie si valoarea ajutorului calculata in conditiile art. 10, a Ordonantei de Urgenta 70/2011, atat in scris, cat si in format electronic.

Situatia centralizatoare va contine si codul furnizorului, respectiv al clientului. Completarea codului de client CEZ se va face de catre reprezentantii primariei in baza unei copii a facturii de furnizare a energiei electrice emisa pe numele titularului de ajutor de incalzire, care va fi pastrata la dosarul pentru acordarea ajutorului. Responsabilitatea completarii corecte a codului de client CEZ pentru fiecare titular al ajutorului de incalzire revine reprezentantilor primariilor.

Termenul pana la care informatiile sunt transmise catre furnizorul de energie electrica pentru fiecare luna in care se calculeaza contravaloarea ajutorului de incalzire este prima zi lucratoare din luna pentru luna anterioara. In cazul in care in prima zi lucratoare din luna nu se reuseste procesarea tuturor cererilor primite pentru luna anterioara, la urmatoarea raportare se va crea un fisier separat pentru cazurile neprocesate.

Furnizorul de energie electrica marcheaza in sistemul informatic clientii beneficiari ai ajutorului de incalzire si intreprinde toate masurile pentru evitarea deconectarii clientilor beneficiari ai ajutorului de incalzire pentru suma care va fi decontata prin ajutorul de incalzire.

Mentionam ca pentru beneficiarii de ajutor de incalzire care au tarif CS de tip social, se recomanda modificarea acestui tarif in tarif CR de tip monom cu rezervare si totodata modificarea valorilor consumului estimat lunar pentru perioada sezonului rece, pentru a beneficia in mod optim de ajutorul acordat.

De asemenea, facem precizarea ca, in sensul prezentei ordonante de urgenta nu se considera locuinta institutiile de asistenta sociala sau alte asezaminte cu caracter social, inclusiv cele infiintate si administrate de cultele religioase cu scop monahal.

Departamentul PR
CEZ Romania