Energia vine de la fiecare dintre noi

Departamentul NTL

 

Cine este Departamentul NTL?

Departamentul NTL (Non Technical Losses - Pierderi Ne-Tehnice) din cadrul CEZ Distributie are ca obiect de activitate depistarea pierderilor netehnice si a situatiilor de suspiciune de sustragere a energiei electrice din instalatiile operatorului de distributie S.C. CEZ Distributie S.A.

Sediul Departamentului NTL este in localitatea Pitesti, str.Darzu, nr.1A, jud. Arges, amplasat in punctul de lucru din aceeasi localitate a companiei CEZ. Alte doua puncte de lucru ale Departamentului se afla in localitatile Craiova, str. N. Titulescu, nr.187 si Slatina, str. Primaverii, nr.18bis.

Verificarile in teren se efectueaza de catre inspectori autorizati si instruiti in acest scop avand o serie de echipamente tehnice si de navigatie performante.

Verificarile vizeaza atat locuri de consum apartinand consumatorilor casnici cat si pe acelea apartinand agentilor economici mici si mari consumatori, care sunt alimentati cu energie electrica din reteaua electrica de distributie din proprietatea CEZ. Aria de acoperire teritoriala este aceeasi cu cea pentru care operatorul CEZ Distributie detine licenta de distributie eliberata de ANRE: judetele Mehedinti, Dolj, Gorj, Valcea, Olt, Arges si Teleorman.

Care sunt obiectivele Departamentului NTL?

  • Imbunatatirea serviciului de distributie oferit de CEZ Distributie consumatorilor atat casnici cat si agenti economici prin cresterea gradului de siguranta si mentinerea parametrilor calitativi ai retelelor electrice, cu consecinte benefice pentru stabilitatea sistemului energetic national.

 

  • Descurajarea tendintei de crestere a numarului de suspiciuni de sustragere a energiei electrice prin actiuni comune cu organele de Politie, deconectarea locurilor de consum in cazul consumurilor frauduloase si obligarea persoanelor depistate de a repara prejudiciul adus operatorului de distributie.

 

  • Reducerea pierderilor netehnice din reteaua electrica a operatorului de distributie cu consecinte benefice in ce priveste reducerea nivelului consumului propriu tehnologic din reteaua de distributie si mentinerea unui echilibru la nivelul tarifelor la serviciul de distributie.

 

  • Transparenta activitatii Departamentului NTL - informarea corecta si completa a consumatorilor si a autoritatilor cu privire la activitatea desfasurata de catre Departamentul NTL.

 

  • Tratarea unitara a diferitelor situatii de sustragere a energiei electrice identificate in teren, analiza si decizia asupra acestora in spiritul reglementarilor aplicabile in vigoare.

 

Cand intervine Departamentul NTL?

Motivele pentru care o echipa formata din inspectori de teren se poate deplasa la un loc de consum sunt:

  • Suspiciuni privind conectarea oricarui receptor sau a instalatiei de utilizare inainte de grupul de masurare;
  • Suspiciuni privind interventii in instalatia electrica, ce afecteaza functionarea corecta a grupului de masurare;
  • Suspiciuni privind consumul de energie electrica fara contract de furnizare si / sau fara aparat de masurare;
  • Suspiciuni privind racordarea cu instalatii clandestine si artizanale direct din reteaua electrica de distributie.

 

Cum poate fi contactat Departamentul NTL?

IMPORTANT: Toate sesizarile primite din partea clientilor, precum si identitatea acestora sunt confidentiale pe tot parcursul actiunilor Departamentului NTL.

Pentru persoanele cu spirit civic care doresc sa reclame o potentiala situatie de sustragere de energie electrica din reteaua CEZ Distributie, va stam la dispozitie:

 

Ce castiga clientii daca respecta legea?

Beneficiile clientilor care respecta legea sunt:

  • Cresterea parametrilor calitativi in ce priveste asigurarea furnizarii serviciului de furnizare in domeniul energiei electrice;
  • Descurajarea fenomenului infractional prin sesizarea informatiilor relevante privind existenta consumurilor frauduloase;
  • Pastrarea neingradita a tuturor drepturilor pe care acestia le au in baza contractelor de Furnizare: consultanta tehnica si tarifara, asigurarea din partea echipelor specializate a prezentei non stop la domiciliu in caz dederanjamente sau incidente in retea, modificari contractuale la cerere etc.

Baza legala a activitatii Departamentului NTL

Fiecare consumator are stipulate in contractele de furnizare in domeniul energiei electrice, unele obligatii si clauze a caror respectare de catre acestia ofera garantii furnizorului / operatorului de distributie ca facturarea energiei electrice in baza indicatiilor aparatului de masurare reflecta un principiu echitabil si legal in schimbul furnizarii serviciului de alimentare cu energie electrica catre populatie si agenti economici.

Pentru asigurarea unui echilibru intre prestatia serviciului si valoarea acestuia cat si pentru verificarea modului in care se respecta in teren normele legale de consum in domeniul energiei electrice, obligatie care este impusa de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul energiei electrice.

Astfel, verificarile intreprinse de reprezentantii Departamentului NTL, deconectarile locurilor de consum, precum si suportarea de catre persoanele implicate a costurilor generate de lucrarile de demontare, verificare si remontare, precum si a costului energiei electrice recalculate in cazul depistarii consumului fraudulos de energie electrica, sunt masuri legale potrivit Legii nr. 123/2012, reglementate astfel de legislatia aplicabila in domeniul energiei electrice.

De asemenea, conform prevederilor Legii 287/ 2009 privind codul civil republicata in 2011, spre deosebire de raspunderea civila contractuala, raspunderea civila delictuala se naste ca urmare a nesocotirii de catre o persoana a unei obligatii legale, rezultata din Legea nr. 13/2007 "Legea energiei electrice" si da dreptul partii vatamate - CEZ Distributie (gestionarul retelei de distributie) - sa solicite repararea acestuia.

Conform art. 228 din Codul Penal, pentru furtul de energie electrica si Legii nr. 123/ 2012, consumul fraudulos constituie infractiune, astfel incat Departamentul NTL colaboreaza si cu organele de specialitate ale Politiei pe linia prevenirii si combaterii caracterului infractional al faptelor.