Sistemul de facturare s-a schimbat pentru a aduce un plus de valoare in serviciile oferite clientilor nostri si pentru a oferi un format unic la nivel de FUI pentru facturile emise clientilor finali cu contracte reglementate (casnici, noncasnici cu tarife SU si FUI) in conformitate cu legislatia in vigoare (Ordinul ANRE nr.88/2015).
*FUI - Furnizor de Ultima Instanta
*SU - Serviciu Universal
Avantajele oferite clientilor nostri odata cu implementarea noului sistem de facturare sunt:
FOLOSITI AVIZELE DE PLATA SI CODUL DE CLIENT UNIC
Noua factura respecta modelul impus de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei prin Ordinul nr.88/2015. Modelul de factura este unic la nivel de FUI pentru toti clientii finali cu contracte reglementate (clienti casnici, noncasnici cu tarife SU si FUI).
In principal, cele doua coduri de bare fac referire la:
- valoarea facturii curente (codul de bare aplicat in partea stanga-jos a facturii);
- valoarea totala de plata (codul de bare aplicat in partea dreapta-jos a facturii). Aceasta valoare contine pe langa valoarea facturii curente si sumele aferente facturilor restante sau a sumelor achitate in plus - daca clientul a achitat mai mult decat valoarea facturilor transmise. Daca nu exista sume restante, sau sume achitate in avans, atunci valoarea inscrisa in cele doua coduri de bare va fi identica (la fel ca si codurile de bare).
In cazul in care una dintre sumele calculate (valoarea facturii curente sau totalul de plata) este egala cu zero sau negativa atunci codul de bare aferent acelei valori nu va mai fi afisat pe factura (nu va fi tiparit).
Este posibil sa avem facturi cu doua coduri de bare (in mod standard), cu un singur cod de bare (cel din stanga sau cel din dreapta) sau cu niciunul, daca ambele sume aferente facturii curente si a totalului de plata sunt negative.
In situatia in care nu avem tiparit niciun cod de bare clientul are totusi la nivelul facturii, pe prima pagina, in blocul central, informatii despre sumele rezultate pentru factura curenta si totalul de plata.
Pentru obtinerea informatiilor privind valoarea debitului restant, puteti sa va adresati personalului din Centrele de Relatii cu Clientii CEZ sau sa apelati Info Linia CEZ - numarul unic 0251 929, disponibil pentru informatii comerciale luni-vineri, in intervalul orar 08:00 - 20:00.
Cunoscand suma restanta si utilizand orice factura de energie electrica, puteti achita debitele prin unul din mijloacele de plata puse la dispozitie de catre furnizor.
Facturile de estimat se emit la data planificata, pe baza cantitatilor estimate de energie electrica contractate de catre client. Cantitatile estimate de energie electrica contractate de client in fiecare luna se pondereaza pe perioada de facturare.
Exemplu:
Client casnic care are in luna ianuarie contractata o cantitate de energie electrica de 150 kWh, iar in luna februarie o cantitate de energie electrica de 100 kWh.
Pentru o perioada de facturare (11 ianuarie - 10 februarie) modul de calcul pentru cantitatea de energie electrica estimata este urmatorul:
150 kWh/ 31 zile * 21 zile (aferente perioadei 11 - 31 ianuarie) + 100 kWh/ 28 zile * 10 zile (aferente perioadei 01 - 10 februarie) = 102 + 36 = 138 kWh
Clientul poate completa formularul Conventie de Consum in Centrele de Relatii cu Clientii CEZ, sau il poate descarca accesand www.cez.ro, sectiunea Centrul Virtual de Relatii cu Clientii.
Dupa completare formularul poate fi transmis furnizorului CEZ Vanzare prin unul din canalele de comunicare puse la dispozitie:
Completand conventia de consum clientii pot opta in anumite luni calendaristice pentru un anumit consum de energie electrica si, in alte luni calendaristice, pentru consum zero, in functie de perioada in care este locuita casa.
Clientul poate descarca formularul Conventie de Consum accesand www.cez.ro, sectiunea Centrul Virtual de Relatii cu Clientii, sau il poate completa in Centrele de Relatii cu Clientii CEZ.
De asemenea, daca spatiul este nelocuit se poate solicita si schimbarea tipului de tarif, clientii CEZ Vanzare avand posibilitatea de a opta pentru un tarif fara rezervare, dar cu un pret pe kWh mai mare.
Acest tip de tarif este mai avantajos pentru clientii care detin imobile locuite temporar si inregistreaza un consum lunar mai mic de 43kWh, adica o medie de 1,43kWh/ zi.
Obiectul deconectarii unui client de la alimentarea cu energie electrica il constituie debitul acumulat pentru neplata facturii la energie electrica, penalizari si taxele pentru serviciile prestate de deconectare/ reconectare, sau nerespectarea situatiilor contractuale prevazute in contractul de furnizare si legislatia specifica.
Debitele pentru neplata taxelor serviciilor publice de radiodifuziune si televiziune nu fac obiectul deconectarii clientului.
Prin intermediul facturii, toti clientii sunt instiintati de valoarea debitelor aferente locurilor de consum, avand la dispozitie toate elementele ce constituie suma totala de plata. Conform HG 977 si 978 din 2003 si in baza contractului de mandat, odata cu plata energiei electrice consumate, furnizorii de energie electrica impliciti de la nivelul tarii si deci, si in zona Olteniei prin furnizorul CEZ Vanzare, sunt mandatati sa incaseze taxele lunare pentru serviciile publice de radio si televiziune.
In Preavizul Notificare transmis este mentionata valoarea debitelor restante in ceea ce priveste facturile de energie electrica emise, penalitatile si taxele pentru serviciile prestate pentru consumatorii care nu efectueaza plata in termenul prevazut legal, precum si data pana la care se poate efectua plata facturilor restante.
Totodata, este prezentata si obligativitatea de a prezenta furnizorului copia documentului care certifica efectuarea platii, in cazul in care s-a primit un preaviz de deconectare, pentru evitarea unor disfunctionalitati ce pot aparea intre momentul platii efectuate de client si momentul inregistrarii platii la furnizor.
In cazul deconectarii, in conformitate cu prevederile punctului 7, alin. 2, din Conditiile generale pentru furnizarea energiei electrice la clientii finali ai furnizorilor de ultima instanta, aprobate prin Ordinul ANRE nr. 88/2015, " Reluarea alimentarii la locul/ locurile de consum care fac obiectul contractului se realizeaza in cel tarziu doua zile lucratoare de la data la care FUI a primit de la client dovada efectuarii platii integrale a facturilor restante, a dobanzilor penalizatoare si a costurilor aferente serviciilor de intrerupere/ reluare a alimentarii cu energie electrica, precum si dovada constituirii garantiilor financiare solicitate conform prevederilor contractului si reglementarilor in vigoare.".
Odata cu decesul titularului, intervine incetarea dreptului de folosinta a energiei electrice la locul de consum in cauza, funizorul de energie electrica fiind obligat sa respecte prevederile contractuale si legale fata de clientii sai (in conformitate cu art. 52, alin. 3 din Legea energiei nr. 123/2012) si nu fata de o terta persoana care nu are incheiat contract de furnizare. Urmasii acestuia pot solicita preluarea contractului pe numele lor, in anumite termene si conditii. In caz contrar, legislatia in vigoare prevede deconectarea locului de consum in cauza.
Relatia dintre furnizorul de energie electrica si client este reglementata prin contract, iar furnizarea energiei electrice este conditionata de corectitudinea datelor inscrise in acesta. Este important de retinut faptul ca, in conditiile in care clientul - titular de contract a decedat, orice succesor al acestuia poate continua derularea contractului, prin notificarea prealabila a furnizorului despre deces in termen de 30 zile de la acesta.
Documentele care sunt necesare pentru preluarea contractului de furnizare sunt:
In situatia in care succesiunea nu a fost dezbatuta, si/sau solicitantul nu este unicul succesor al defunctului, fost titular de contract, este recomandabil si acordul prealabil al celorlalti succesori.
Pentru a evita orice neclaritate legata de parteneriatul cu furnizorul de energie electrica, reamintim clientilor urmatoarele elemente importante pe care trebuie sa le aiba in vedere la momentul efectuarii platii:
Pentru reconectare este necesara achitarea debitelor restante si ulterior, a tarifelor aferente acestui serviciu. Valoarea tarifelor pentru serviciile de deconectare/ reconectare este intre 168 si 485 lei (in functie de locul de unde se realizeaza deconectarea).
Pentru a evita aceasta situatie, clientii trebuie sa faca toate demersurile necesare achitarii facturilor in termen.
Cea mai sigura metoda de plata care exclude in totalitatea calculul de penalizari sau deconectarea este plata prin debit direct. Clientii pot opta atat pentru Debit Direct Intrabancar in conditiile in care au conturi deschise la una din bancile: BRD Groupe Societe Generale, BCR, Banca Transilvania, UniCredit - Bank, ING, Garanti Bank sau pentru Debit Direct Interbancar daca au conturi bancare deschise la alte banci.
Daca factura este achitata pana la data- limita prevazuta in preavizul de deconectare recomandam clientului sa informeze cat mai repede furnizorul CEZ Vanzare prin oricare din mijloacele de comunicare puse la dispozitie, pentru a evita riscul deconectarii.
Totodata recomandam clientilor sa nu astepte primirea preavizului pentru a face plata facturilor, evitandu-se astfel intrarea in categoria clientilor „rau platnici'' si obligativitatea prezentarii dovezii platii sau/ si riscul de a fi deconectati pentru plata efectuata in afara termenului legal.
Aceste cazuri raman izolate insa in cazul sesizarii oricaror intarzieri in termenul de primire a facturii, va recomandam sa va adresati personalului din Centrele de Relatii cu Clientii CEZ sau sa apelati numarul unic 0251 929, disponibil pentru informatii comerciale luni-vineri in intervalul orar 08:00 - 20:00, pentru obtinerea informatiilor privind valoarea debitului restant. Cunoscand suma restanta si utilizand orice factura de energie electrica, clientii pot achita debitele prin unul din mijloacele de plata puse la dispozitie de catre furnizor.
In afara de centrele de relatii cu clientii, Grupul CEZ in Romania pune la dispozitia dumneavoastra o serie de canale de comunicare dupa cum urmeaza:
Pentru a depune o sesizare, puteti utiliza oricare din canalele de comunicare puse la dispozitia dumneavoastra de catre Grupul CEZ in Romania:
Potrivit prevederilor Legii 571/2003 cu modificarile ulterioare (Codul Fiscal valabil pana la 31.12.2015), precum si ale Legii 227/2015 (Codul Fiscal valabil de la 01.01.2016), facturile se emit cu cota de TVA in vigoare la data emiterii, iar pentru diferentele rezultate din regularizarea consumurilor estimate se aplica cota de TVA in vigoare la data regularizarii.
Pentru facturile emise dupa 01 ianuarie 2016 cota de TVA este 20%.
In campul "Sold la data emiterii facturii (facturi restante sau credit)" sunt specificate toate debitele neachitate la data emiterii facturii .
Intrucat facturile emise pe perioada derularii contractului au aceleasi conditii de plata, debitele specificate in campul "Sold la data emiterii facturii (facturi restante sau credit)", reprezinta avizele de plata/ facturile care nu sunt ajunse la scandenta. Pana la data scadentei noii facturi emise, acestea vor deveni avize/ facturi restante sau chiar pot fi notificate.
Prin aceasta informatie clientul este instiintat despre sumele neachitate, si totodata se poate evita notificarea acestora, care se face contra cost, o data cu primirea preavizului.
Achitarea acestora se poate efectua conform scadentelor aferente fiecarei facturi emise catre client, acestea fiind inscrise pe fiecare factura in parte.
In sprijinul clientilor,noul model de factura aprobat de ANRE prin Ordinul 88/2015 ofera posibilitatea de a se achita fie:
Prin implementarea noului concept de facturare, incepand cu luna mai 2016 toti clientii casnici urbani captivi nu vor mai avea avize estimate in viitor.
In principal cele doua coduri de bare fac referire la:
Noua factura respecta modelul impus de ANRE prin Ord. 88/2015. Modelul de factura este unic la nivel de FUI (Furnizor de Ultima Instanta) pentru toti clientii finali cu contracte reglementate (casnici, non-casnici cu tarife SU si FUI).
Noul model de factura a fost impus de ANRE prin Ord. nr. 88/2015. Acest model nu contine in clar expresia regularizare sau estimat, dar are in partea stanga - centrala a facturii informatii despre modul de stabilire a indexului: citire, autocitire (care conduc la emiterea facturilor de tip regularizare) sau estimat (care conduce la emiterea facturilor de tip estimat).
Avem si facturi hibrid (regularizare + estimat pana la finalul lunii de consum) in cazul clientilor non-casnici, cu facturare lunara, dar pentru care citirea aparatelor de masura nu poate fi realizata lunar, cu tarife reglementate SU (Serviciul Universal) sau FUI (Furnizor de Ultima Instanta).
Daca aceste informatii lipsesc de pe factura la nivel central, atunci va fi afisat textul: "conform detalii factura".
Acest tip de informatie se aplica in cazul clientilor cu foarte multe locuri de consum pentru care un singur detaliu nu ar fi acoperitor. Acestia ar putea avea citire pentru anumite locuri de consum, pentru altele doar estimat, si pentru altele si citire si estimat.
In acest caz, clientul trebuie sa consulte detaliile din factura, unde sunt afisate informatii despre tipul de index facturat pentru fiecare loc de consum.
Formatul facturii depinde de data la care a fost emisa factura, si de categoria de client in care va incadrati.
Incepand cu data de 26.02.2016 clientii casnici au primit factura in noul format impus de ANRE.
In mediul urban clientii casnici neeligibili (clientii care nu au uzat de eligibilitate, cu contracte reglementate) au primit factura de energie electrica lunar (fara cele 3 avize de plata), iar clientii casnici eligibili au primit in continuare formatul anterior de factura (cu 3 avize de plata).
In mediul rural clientii casnici neeligibili au primit, de regula, factura la un interval de doua luni calendaristice.
Pentru mai multe detalii privind noul mod de facturare, va rugam sa consultati website-ul CEZ: /ro/centrul-virtual-de-relatii-cu-clientii/clienti-casnici/facturarea-energiei-electrice/noua-factura-clienti-casnici.html
In cazul in care transmiteti indexul autocitit in perioada mentionata pe factura, la numarul 0800 500 500, urmatoarea factura va fi emisa conform indexului comunicat de dumneavoastra.
In luna in care are loc citirea contorului de catre operatorul de distributie, aceasta are prioritate asupra indexului autocitit transmis.
Totodata, va informam ca pentru clientii casnici din mediul urban, cu contracte reglementate (cei care nu au uzat de eligibilitate), factura de energie electrica, transmisa lunar, se va baza pe citiri reale, pe autocitire sau pe consum estimat contractat. Pentru clientii casnici din mediul rural, cu contracte reglementate (cei care nu au uzat de eligibilitate), facturara va fi emisa din 2 in 2 luni, structura standard fiind: regularizare (consum realizat), sau estimat, pe baza consumului estimat contractat.
In cazul in care clientul trasmite indexul autocitit in perioada mentionata pe factura, aceasta se va emite lunar.