Compania TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ in Romania investeste in perioada 2020 - 2022 aproape 700.000 EURO pentru amplasarea unei noi centrale hidroelectrice Breazova 2, pe golirea de fund a barajului Valiug. Pentru acest lucru, a accesat si a primit finantare nerambursabila de aproximativ 44,7% (300.000 Euro) din valoarea totala a investitiei. Acest proiect reprezinta un sprijin pentru Romania, in atingerea obiectivelor europene in materie de energie si clima.
Scopul investitiei este producerea energiei electrice verzi (nepoluante) prin folosirea potentialului hidroenergetic al raului Barzava cu consecinte benefice asupra mediului, atingand urmatoarele rezultate:
- gestionarea responsabila a resurselor energetice fosile prin valorificarea resurselor regenerabile viabile pentru generarea electricitatii;
- reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in scopul scaderii incalzirii globale prin utilizarea energiei regenerabile.
Barajul cu lacul de acumulare Valiug, construit pe cursul raului Barzava este un lac de acumulare cu un volum nominal de 1 milion m³ de apa si care este tranzitat anual aproximativ 35 - 50 milioane m³, in functie de conditiile climatice anuale.
In urma analizelor interne realizate de specialistii companiei, a fost identificat potentialul oferit de acest volum de apa tranzitat, care poate fi utilizat pentru producerea de energie electrica “verde” prin amplasarea la baza barajului Valiug a unei microhidrocentrale cu putere instalata de 367 kW.
Estimarile specialistilor sustin ca noua centrala hidroenergetica va asigura productia de energie electrica de aproximativ 2 500 MWh anual. Avand in vedere si obiectivele stabilite de Uniunea Europeana in materie de energie si clima pentru 2020, 2030 si 2050, putem spune ca aceste investitii reprezinta un sprijin important, pe termen lung pentru Romania.
Obiective UE pentru 2020
- reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu cel putin 20% fata de nivelurile din 1990;
- 20% din energie din surse regenerabile;
- cresterea cu 20% a eficientei energetice.
Obiective UE pentru 2030
- reducerea cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de sera;
- cel putin 27% din energia UE va fi obtinuta din surse regenerabile;
- sporirea eficientei energetice cu 27-30%;
- atingerea unui nivel de interconectare electrica de 15% (mai exact, 15% din energia;
electrica produsa intr-o tara din UE va putea fi transportata catre alte state membre).
Obiectivul UE pentru 2050
- reducerea cu 80-95% a emisiilor de gaze cu efect de sera, comparativ cu nivelurile din 1990.
Obiectivele investitiei:
a) Reducerea anuala estimata a emisiilor de CO2 (masurate in tone CO2eq./an): 770 tone CO2 echivalent / an;
b) Numarul estimat de locuri de munca create: 1 nou loc de munca;
c) Energia produsa din surse hidroenergetice (in MWh / an): 2.453 MWh / an.
d) Numar de instalatii noi sau reconditionate pentru producerea energiei hidroenergetice: 1 instalatie noua;
e) Capacitatea instalata pentru producerea energiei hidroenergetice (in MW): 0,367 MW.
Producatorul de energie verde – TMK Hydroenergy Power continua investitiile in sistemul hidroenergetic din Caras Severin, cu scopul de a contribui la bunastarea comunitatii locale in care isi desfasoara activitatea, dar si pentru a sprijini Romania sa-si atinga tintele privind cota de energie verde.
Despre Sistemul Hidroenergetic din Caras - Severin
In decembrie 2010, Grupul CEZ in Romania a achizitionat 100% pachetul de actiuni al companiei care detinea sistemul hidroenergetic de langa Resita, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) si amenajarile hidro aferente de la Timis Trei Ape, Gozna, Valiug si Secu, avand o capacitate totala instalata de aproximativ 22 MW dupa procesul de retehnologizare si o productie de circa 70GWh/an.
Despre granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin mecanismele financiare SEE si Norvegian 2014-2021
Toate detaliile despre proiectul TMKHydroenergy Power pot fi regasite
aici.
Website-ul tuturor programelor granturilor oferite poate fi accesat in
link.
Website-ul grantului EEA si Norvegia poate fi accesat in
link.
Directia Comunicare & Marketing
CEZ Romania
01.09.2020