Energia vine de la fiecare dintre noi

Proiect finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismele financiare SEE și Norvegian 2014-2021

Update: 

  • Proiectul a fost finalizat, in acest moment urmeaza actualizarea licentei de productor.
  • In ultimile 6 luni au fost realizate urmatoarele lucrari majore:
- Au fost finalizate lucrarile de fundatii si am demarat construirea cladirii care va adaposti hidroagregatul. Aceasta este inchis in proportie de 70%.
- A fost montata pe pozitie turbina Francis, tubul de aspiratie, conducta de aductiune si vana by-pass
- A fost pusa pe pozitie anvelopa de beton pentru postul de transformare.
- Au fost livrate in santier toate echipamentele auxiliare ale hidrocentralei, inclusiv transformatorul.

 

Realizarile efective ale proiectului pana in trimestrul II 2022:

  • Au fost efectuate procedurile de achiziție:

Lucrari civile - a fost procedura competitiva, conform ordinului MFE1284/2016;
La data de 29.04.2022 a fost semnat un contract cu constructorul. 
Procedura de achizitie pentru serviciul de conectare la Retea a fost o procedura de achizitie directa, conform ordinului MFE1284/2016. Au fost trimise invitatii catre 5 companii, dintre care doar 2 au participat la vizita de teren. S-a primit o singura oferta. Contractul a fost semnat la data de 11.05.2022.
• Au inceput lucrarile la fata locului: In cadrul procedurii de achizitie pentru lucrari civile, in urma vizitei in teren, s-a constatat necesara amenajarea unui drum tehnologic pentru dezvoltarea utilajelor si materialelor in stare buna, drum care nu a fost asigurat de proiectant si ale carui costuri nu au fost considerate in planul initial. In urma discutiilor cu proiectantul a fost intocmit un raport tehnic in care s-a convenit constructia acestui drum. Lucrarile au inceput cu organizarea santierului si executia drumului de acces. Au fost luate demersurile legale pentru demararea lucrarilor de sapatura in vederea construirii fundatiei. Au fost sesizate autoritatile locale, Inspectoratul de Stat în Constructii etc. Au fost asteptate cele 10 zile de la data informarii ISC, după care au inceput sapaturile.
• In ceea ce priveste productia hidrogeneratorului:
Pe 10 mai a avut loc testul de echilibrare a rotorului, la care reprezentantii TMK Hydroenergy Power au participat online.
In zilele de 23 si 24 mai au fost efectuate teste NDT pentru verificarea integritatii materialului (detectia fisurilor in material - incercare efectuata cu lichide penetrante si depistarea golurilor in material - test efectuat cu ultrasunete). S-a facut si scanarea 3D a rotorului si a fost comparata cu desenul de proiectare tehnica. Rezultatele testelor au fost bune, nu au fost detectate probleme.
Reprezentantii TMK au participat fizic la aceste teste, organizate la Ankara.

Realizarile efective ale proiectului pana in trimestrul III 2021:

- Obtinerea autorizatiei de constructie
TMK Hydroenergy Power a obtinut autorizatia de construire si amplasare a centralei Hidroelectrice Breazova 2 pe golirea de fund a Barajului Valiug in data de 10.08.2021, cu numarul 42, eliberata de catre primaria Valiug.
Durata de executie a lucrarilor este de 36 de luni calculata de la data inceperii efective a lucrarilor.
Durata de valabilitate a autorizatiei este de 24 de luni de la data emiterii.

- Organizarea procedurilor de achizitie pentru turbina - unitatea generatorului - oferta a fost postata pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene din Romania

 

Compania TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ in Romania investeste in perioada 2020 - 2022 aproape 700.000 EURO pentru amplasarea unei noi centrale hidroelectrice Breazova 2, pe golirea de fund a barajului Valiug. Pentru acest lucru, a accesat si a primit finantare nerambursabila de aproximativ 44,47%  (300.000 Euro) din valoarea totala a investitiei. Acest proiect reprezinta un sprijin pentru Romania, in atingerea obiectivelor europene in materie de energie si clima. 

Aceasta schema de finantare ofera sprijin pentru proiecte care vor dezvolta si implementa activitati in zonele hidroenergetice, cum ar fi:

a) reabilitarea Hidrocentralelor (HPP) existente pentru a mari capacitatea de productie a energiei si eficienta productiei;
b) constructia de noi Microhidrocentrale (SSHPP);
c) renovarea hidrocentralelor pentru a intruni cerintele pentru solutii combinate (VRE‐Energii variabile din surse regenerabile);
d) activitati care vizeaza cresterea capacitatii rezervorului pentru generarea de hidroenergie, ca activitate secundara a proiectului;
e) instruirea personalului ca parte integranta a unui proiect de investitie (activitate secundara a proiectului de investitie).

Proiectele privind energia hidroelectrica trebuie sa contribuie in mod direct la urmatorii:

Indicatori de rezultat:
a) reduceri anuale estimate ale emisiilor de CO2 (in tone, CO2 echiv.);
b) numar de locuri de munca create;
c) energie produsa din surse hidroelectrice (in MWh/an);

Indicatori de realizare:
a) numar de instalatii noi sau reabilitate pentru productia de energie hidroelectrica;
b) capacitate instalata pentru productia de energie hidroelectrica (in MW).

Aceasta Schema poate oferi suport pentru proiectele care urmeaza a fi dezvoltate si pentru implementarea activitatilor in domeniul energiei regenerabile din alte surse (alte SRE):
a) proiecte care utilizeaza substraturi bioproduse/biomasa (ingrasamant natural, deseuri alimentare, namoluri, deseuri de abator, culturi energetice, deseuri lemnoase etc.) pentru productia de energie electrica si incalzirea/racirea comunitatilor locale;
b) dezvoltarea si investitia in unitati industriale private pentru proiecte de producere a energiei, bazate pe deseuri;

c) energie solara si eoliana: noi proiecte la scara mica (capacitate instalata de maxim 1.000 kW) si productia de energie electrica pentru utilizare in regim propriu Solicitant;
d) instruirea personalului ca parte integranta a unui proiect de investitie (activitate secundara a proiectului de investitie).

Proiectul TMK Hydroenergy Power este finantat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin mecanismele financiare SEE si Norvegian 2014-2021, in cadrul „Programului de Energie din Romania si este realizat cu scopul producerii de energie electrica intre cotele 501,61 (mdMN) si 477,60 (mdMN) cu o cadere neta nominala de H = 24 m.

Se doreste instalarea unei noi CHE cu o putere instalata de 0,367 MW, denumita CHE Breazova 2, amplasata in aval de barajul Valiug, in extravilanul comunei Valiug, judetul Caras-Severin in sud-vestul Romaniei.

Locatia va fi analizata din perspectiva montarii unui nou amplasarea unui nou hidrogenerator, in aval de barajul Valiug, care va fi conectat la una dintre conductele de golire de fund. Conectarea intre conducta de golire de fund (D=600 mm) si priza hidrogeneratorului (cu diametrul cuprins intre 450-600 mm) se va face cu ajutorul unei conducte de aproximativ 15 metri.  

Proiectul va contribui la reducerea urmatoarelor eforturi si la rezultatele urmatoare:

- indicatori de rezultat:
a) Reducerea anuala estimata a emisiilor de CO2 (in ton CO2eq./year): 770 tone CO2 echivalent / an;
b) Numarul estimat de locuri de munca create: 1 nou loc de munca;
c) Energia produsa din surse hidroenergetice (in MWh / an): 2.453 MWh / an.

- Indicatori de efort:
a) Numar de instalatii noi sau reconditionate pentru producerea energiei hidroenergetice: 1 instalatie noua;
b) Capacitatea instalata pentru producerea energiei hidroenergetice (in MW): 0,367 MW.

In ceea ce priveste echipamentul instalat, detaliile tehnice sunt:

  • Max. Puterea turbinei: 368 kW
  • Descarcarea nominala: 1,75 m³ / s
  • Capul net nominal: 24 m
  • Generatoare: 390kVA
  • Tensiunea generatorului: 400V
  • Tensiune grila: 0,4kV / 50Hz
  • Tensiunea de serviciu a statiei: 400 / 231V.

Islanda, Liechtenstein si Norvegia au o politica de toleranta zero in ceea ce priveste coruptia si gestionarea gresita a granturilor din SEE si Norvegia. Plangerile si alertele privind neregulile suspectate pot fi transmise direct oricarei agentii implicate in implementarea schemelor de subventii, inclusiv Oficiului Mecanismului Financiar (FMO).
Reclamatiile si alertele privind neregulile suspectate pot fi depuse la oricare dintre urmatoarele agentii: https://eeagrants.org/about-us/contact/report-irregularities
pentru a-si asuma orice reclamatii privind nerespectarea problemelor de etica.

In vederea preluarii oricaror sesizari referitoare la  situatiile de neconformitate privind aspectele de etica, Grupul CEZ in Romania pune la dispozitie in cadrul sistemului „Vorbeste Liber” adresa de contact: neconformitate_TMK@cez.ro

Sau accesand aplicatia "Vorbeste Liber". Aplicatie tip whistleblowing, ce asigura si anonimatul raportorului, in functie de optiunea acestuia.

Aceste canale de raportare pot fi utilizate exclusiv pentru a raporta comportamente sau situatii lipsite de etica, necorespunzatoare sau ilegale in conformitate cu standardele profesionale.

Va rugam sa nu folositi canalele de etica pentru situatii de urgenta (cum ar fi incendii, accidente la locul de munca, conectari/deconectari retea electrica, sau alte tipuri de sesizari, pentru care responsabilitatea este detinuta de alte servicii).

Contact pentru Presa:

Anamaria DRĂGHICI
Specialist PR & Comunicare Internă  
Departamentul PR, Comunicare Internă & CSR
Divizia Oameni și Brand

CEZ România
adresă: Calea Severinului nr. 97, Craiova, jud. Dolj Romania 
mobil: +4 0799 214 264
e-mail: anamaria.draghici@cez.ro

------------------------------------------------------------------------------------

Imagini actualizate din proiect:

 

 

 

Imagini relevante din timpul proiectului:

Imagini relevante, la inceputul proiectului:

Imagini relevante, inainte de implementarea proiectului: