Energia vine de la fiecare dintre noi

Unbundling

Unbundling ECO a fost lansat pentru a transpune in practica cerintele legate de separarea activitatilor in domeniul electricitatii, impuse prin Directiva Europeana 2003/54/EC.

Proiectul Unbundling ECO a fost lansat pentru a transpune in practica cerintele legate de separarea activitatilor in domeniul electricitatii, cerinte impuse prin Directiva Europeana 2003/54/EC si care trebuiau implementate in Romania cel mai tarziu la 1 iulie 2007 (unbundling = separarea operatorului de distributie de celelalte activitati care nu au legatura cu distributia, din punct de vedere legal, functional si contabil). Hotararea Guvernului nr. 890/2003 de aprobare a "Foii de Parcurs in domeniul energiei din Romania" si noua lege a energiei electrice nr. 13/2007 au transpus in legislatia romana obligatia de separare a activitatilor. Experienta internationala arata ca implementarea separarii dureaza intre 6 luni si 3 ani.

Studiul de fezabilitate pentru separarea activitatilor la Electrica Oltenia a fost realizat de catre firma internationala de consultanta Arthur D.Little ("ADL"), aceeasi care a avut exclusivitate in proiectarea si dezvoltarea unui program mai amplu pentru Grupul CEZ, program numit VISION2008. Scopul studiului de fezabilitate a fost acela de a analiza diferite scenarii pentru separarea activitatilor la Electrica Oltenia SA, in vederea identificarii solutiei optime care sa fie implementata (atat din punct de vedere operational cat si financiar) si de a asigura instructiuni si consiliere in vederea implementarii scenariului cel mai potrivit.

Electrica S.A. a fost invitata sa se alature echipei de coordonare a proiectului formata din Electrica Oltenia SA si CEZ Vanzare, in vederea armonizarii parerilor legate de conceptul de separare a activitatilor si pentru gasirea celui mai bun scenariu care sa fie implementat.

In sedinta din 1 noiembrie 2006, Adunarea Generala a Actionarilor a aprobat, in unanimitate, de principiu, divizarea partiala ca metoda de separare al Electrica Oltenia, cu votul unanim al tuturor actionarilor: CEZ as., Severomoravska energetika, a.s., Zapadoceska energetika, a.s. si Vychodoceska energetika, a.s., (entitati ale grupului CEZ a.s. - totalizand 51% din actiunile Electrica Oltenia), Electrica SA (37% din actiuni) si Fondul Proprietatea (12%).

Proiectul de divizare a fost intocmit si semnat de catre administratorii Electrica Oltenia, in baza prevederilor art. 241 din legea societatilor comerciale nr. 31/1990, asa cum a fost republicata si modificata ulterior si a mandatului acordat acestora prin hotararea adunarii generale a actionarilor Electrica Oltenia din data de 1 noiembrie 2006. 

Conform Proiectului de divizare, succesoarele Electrica Oltenia (Distributie Oltenia SA si CEZ Vanzare SA) urmau sa aiba sediul social in Craiova. In urma finalizarii operatiunii de divizare partiala, Electrica Oltenia continua sa desfasoare doar activitatea de distributie de energie electrica (sub noul nume Distributie Oltenia SA) si in calitate de proprietar al activelor de distributie (care reprezinta cea mai mare parte a activelor Electrica Oltenia SA), in timp ce activitatea de furnizare de energie electrica, desfasurata, pana la data divizarii, de catre de Electrica Oltenia, urma sa fie desfasurata, dupa aceasta data, de catre CEZ Vanzare SA (aceasta deservind clientii eligibili precum si pe cei care nu isi aleg furnizorul si indeplinind functia de furnizor de ultima instanta).

Actionarii Electrica Oltenia, existenti la data divizarii si cota de participare a fiecaruia la formarea capitalului social urmau sa fie mentinute si in urma divizarii partiale a acesteia. Distributie Oltenia si CEZ Vanzare aveau la data respectiva aceiasi actionari ca si Electrica Oltenia, cu o cota de participare la capitalul social identica cu cea detinuta de acestia in Electrica Oltenia.

La data inmatricularii CEZ Vanzare la Registrul Comertului, aceasta prelua toate drepturile si obligatiile care rezultau din contractele de furnizare de energie electrica, contractele de achizitie de energie electrica si contractele de prestari servicii enumerate in Proiectul de Divizare.

De asemenea, toate drepturile si obligatiile care izvorau din orice licente si autorizatii (inclusiv cele emise de catre ANRE) emise in trecut in favoarea Electrica Oltenia si care priveau activitatea de furnizare de energie electrica, au fost transferate catre CEZ Vanzare.

La momentul inregistrarii CEZ Vanzare, intre Electrica Oltenia si angajatii care urmau a fi transferati la  CEZ Vanzare trebuiau incheiate acorduri de incetare a contractelor individuale de munca. In acelasi moment, angajatii urmau sa semneze noi contracte individuale de munca cu CEZ Vanzare, cu respectarea legislatiei in vigoare la momentul incheierii respectivelor contracte individuale de munca cu CEZ Vanzare. Electrica Oltenia se angaja ca, la momentul incetarii raporturilor de munca cu angajatii mai sus-mentionati, sa le plateasca toate salariile si drepturile salariale datorate si care deveneau scadente la data incetarii contractelor individuale de munca.

Asupra CEZ Vanzare SA se extindeau efectele contractului de privatizare referitor la achizitia de actiuni emise de catre Electrica Oltenia, incheiat la 5 aprilie 2005 intre Electrica S.A. in calitate de Vanzator si CEZ, a.s. in calitate de Cumparator.

Clauzele actului constitutiv al Electrica Oltenia urmau sa fie preluate in intregime in cuprinsul actului constitutiv al CEZ Vanzare.

Proiectul de divizare cuprindea si bilantul contabil al Electrica Oltenia la 31 iulie 2006 si data de referinta a divizarii, intocmite si efectuate in conformitate cu Ordinul Ministerului Finantelor nr. 1752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, in vederea divizarii partiale a Societatii, inclusiv raportul auditorului financiar independent cu privire la aceasta, identificarea activului si pasivului aferente desfasurarii activitatii de furnizare a energiei electrice, ce urmau sa fie transmise CEZ Vanzare, bilantul contabil al Electrica Oltenia (inainte si dupa divizare) si bilantul contabil al CEZ Vanzare, lista contractelor de furnizare de energie electrica, a contractelor de achizitie de energie electrica si a contractelor de prestari servicii care trebuiau transmise CEZ Vanzare ca efect al divizarii partiale, precum si raportul de evaluare a activelor ce se transmit CEZ Vanzare, ca efect al divizarii partiale a Electrica Oltenia.

Proiectul de divizare a fost publicat in Monitorul Oficial in data de 15 decembrie 2006. Conform legii societatilor comerciale, in termen de 30 de zile de la publicare, orice creditor poate face opozitie, pe motive intemeiate. Orice potential diferend poate fi solutionat pe cale amiabila, in cadrul acestui termen, fara a prelungi perioada de opozitie. Perioada de opozitie a expirat in 15 ianuarie 2007; nici un creditor nu a atacat proiectul de divizare.

Legea prevedea ca, in termen de trei luni de la publicarea planului de divizare, divizarea partiala trebuie implementata. Aceasta inseamna ca, pana cel mai tarziu 15 martie 2007, AGA Electrica Oltenia trebuia sa aprobe de facto divizarea partiala, avand ca efect inregistrarea Distributie Oltenia SA si CEZ Vanzare SA la Registrul Comertului.

Legea nr. 441/2006 pentru modificarea si completarea legii nr.31/1990 privind societatile comerciale, republicata, si a legii nr.26/1990 privind Registrul comertului, republicata, publicata in data de 28 noiembrie 2006, aducea o serie de modificari, care au fost aplicate in cadrul statutelor societatilor succesoare ale Electrica Oltenia.

Pentru ca noile societati sa poata functiona, era nevoie de modificarea licentelor existente de distributie si furnizare a energiei electrice. In acest sens, a fost depus la ANRE un prim set de documente, impreuna cu solicitarea oficiala de acordare a licentelor, urmand ca, dupa cea de-a doua AGA ce aproba de facto divizarea, sa fie depuse statutele si documentele de inregistrare ale societatilor la Registrul Comertului.

Contractul de concesiune pentru serviciul de distributie a energiei electrice, incheiat intre Electrica Oltenia si Ministerul Economiei si Comertului, trebuia modificat printr-un act aditional, care sa permita preluarea tuturor prevederilor de catre Distributie Oltenia si CEZ Vanzare. Electrica Oltenia primise deja acordul scris prealabil privind modificarea contractului de concesiune in spiritul celor mentionate.

Pasii urmatori vizau obtinerea mandatului pozitiv (referitor la separarea de facto a Electrica Oltenia) de catre actionarul Electrica SA  de la AVAS si MEC (in coordonarea carora se afla) in cadrul sedintei AGA Electrica din data de 2 martie 2007 Mentionam ca proiectul fusese avizat deja de CA Electrica in data de 14 februarie 2007.

In sedinta AGA Electrica Oltenia din 8 martie 2007, era programata discutarea si aprobarea de facto a separarii societatii. Documentele au fost transmise ulterior la Registrul Comertului, iar pana la 15 martie au fost inregistrate Distributie Oltenia SA si CEZ Vanzare SA.

Conform organigramei aprobate de Consiliul de Administratie al Electrica Oltenia, CEZ Vanzare avea un numar de 69 de angajati, diferenta pana la numarul de angajati ai Electrica Oltenia de la momentul respectiv, urmand a se regasi in Distributie Oltenia. Organigrama Distributie Oltenia a fost aprobata cu minime modificari, pentru a nu perturba activitatea de exploatare, respectiv continuitatea in alimentarea cu energie electrica a clientilor nostri.

Obligatia legala de a pastra numarul actual de angajati ca urmare a implementarii separarii a coincis cu dorinta tuturor actionarilor Electrica Oltenia.  

Din discutiile purtate cu autoritatile la inceputul anului 2007, a reiesit faptul ca Electrica Oltenia era cea mai avansata in procesul de implementare a separarii. Data limita pentru realizarea separarii era 30 iunie 2007. Cu toate acestea, separarea legala nu inseamna implementarea pe deplin a conceptului de unbundling. A mai fost necesar de rezolvat aspectele functionale (independenta managementului, aspecte privind organizarea si procesul decizional), cele financiar-contabile, cele referitoare la programul de conformare si privind confidentialitatea informatiilor comerciale. Toate aceste proiecte erau monitorizate, astfel incat ele sa fie pe deplin implementate la 1 iulie 2007.